Muistatko Tuliportaat? Nostalginen draamasarja on nykysilmille saippumaisesti yli vedettyä camp-viihdettä

Jaa artikkeliLähetä vinkki
© yle kuvapalvelu

Areenan maaliskuun Toivotut-pakettia määrittävät raha ja vahvat naishahmot. Vuonna 1998 valmistunut 16-osainen draamasarja Tuliportaat on omassa lajissaan riemastuttava tapaus. Lehtikustannustalon (mielikuvituksellisesti nimetty Lehtitaloksi) bisnes- ja ihmissuhdekiemuroista kertova sarja on nykysilmin katsottuna saippuamaisesti yli vedettyä camp-viihdettä.

Se, oliko tämä tekijöiden (käsikirjoittaja Irmeli Castrén ja ohjaaja Kurt Nuotio) tarkoitus, on kai nyt samantekevää – viihde on viihdettä – hauskuudesta ei ainakaan ole pulaa.

Sylvi Salonen on sarjan tähti

Sarjan tähti on itseoikeutetusti näyttelijälegenda Sylvi Salonen, joka tarjoilee repliikkinsä Lehtitalon rautarouvana juuri niin maukkaasti kuin tämän kaltainen saippuatemmellys vaatiikin.

Show’n uhkaa kuitenkin varastaa Eppu Nuotio, joka juorulehti Peilin päätoimittajana kantaa niin ihanasti ylilyödyt asukokonaisuutensa kuin karikatyyrimäisen hahmonsa. Sarja on ladattu täyteen tuttuja nimiä Anu Sinisalosta Tapani Perttuun ja Kristiina Elstelään. Esko Hukkanen mahtisuvun autonkuljettajana vetää suupielet hymyyn.

Siinä missä Tuliportaat on pompöösiydessäänkin kotikutoisen kömpelö, Tove Idströmin käsikirjoittama ja Peter Lindholmin ohjaama Ilman kavaluutta (1995) on kestänyt aikaa. Takaajana velkakoukussa rimpuilevan Paulan tarina lähtee liikkeelle koukuttavasti, ilmaisutyyli on eheä ja persoonallinen.

Niina Nurminen on pääroolissa loistava. Paketin muut ohjelmat ovat tv-sarjat Klubi, Jumalan kaikki oikut ja Elämää suurempaa sekä tv-elokuva Työn orja.

Toivotut, Yle Areena

 

X