Tunne ja järki: Tarja Halosen ja Iiro Rantalan musiikkiseikkailu

Tarja Halonen ruotii jopa räppiä Iiro Rantalan kanssa ilahduttavassa radiosarjassa Tunne ja järki. Presidentti ja mukava pianisti ovat musiikkityylien äärellä kuusi jaksoa, joista jokainen on melkein tunnin mittainen.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Iiro Rantalan ja Tarja Halosen keskustelusarjan Tunne ja järki lähtökohtana on kysymys, voiko tästä musiikista tykätä? Esimerkiksi rockmusiikista.

Tarja Halonen ruotii jopa räppiä Iiro Rantalan kanssa ilahduttavassa radiosarjassa Tunne ja järki. Presidentti ja mukava pianisti ovat musiikkityylien äärellä kuusi jaksoa, joista jokainen on melkein tunnin mittainen.
Teksti: Jussi Karjalainen

Tätä et voi olla kuuntelematta. Moneen taipuva Iiro Rantala sai houkuteltua presidentti Tarja Halosen radioon vetämään kanssaan musiikkisarjan Tunne ja järki.

Jaksoissa on aiheena jokin musiikinlaji, avauksessa moderni klassinen. Saariahoihin ja Lindbergeihin liittyviä ennakkoluuloja kumotaan ovelasti – vai kumotaanko? Ainakin Halosen maine helposti lähestyttävänä presidenttinä vain vahvistuu. Teitittelyn hän kielsi tietenkin – ja presidentti-etuliitteet.

Millainen Tarja Halonen on keskustelijana?

”Oikein hyvä, hauska ja rehellinen”, Iiro Rantala sanoo.

Entä Rantala itse?

”Tempo on tärkeä. Keikoilta tulee se, että mennään nopeasti eteenpäin. Minulle kauhea keskustelukumppani olisi sellainen, joka juuttuu johonkin asiaan seitsemäksi minuutiksi ja vielä insinöörityylillä.”

Tunne ja järki: Pianossa Putin

Iirottelua-tv-ohjelmistaan ja Trio Töykeistä tuttu pianisti Rantala yllättää paljastamalla, ettei ollut koskaan aiemmin edes jutellut Halosen kanssa.

Tarja Halonen kuitenkin muistaa erinomaisesti Iiron isän Hakaniemen piirikokouksista. Siellä istui ja väitteli ”aktiivinen demari Tauno Rantala, pyöräkauppias Maunulasta”.

”Mun ainoat harrastukseni ovat amerikkalaiset ja englantilaiset koomikot. Haen vaikutteita omiin lavajuttuihini. Koomikot ovat nyt saaneet vieraikseen kovia poliittisia nimiä. Barack Obama vieraili sekä Jerry Seinfeldin että David Lettermanin ohjelmissa. Jaksot ovat ihan loistavia. Obama ja Seinfeld juttelevat kalsareista. Seinfeld kyselee, että bokserit vai lyhyemmät? Molemmat ovat Netflix-sarjoja. Näistä se idea pulpahti.”

Tunteessa ja järjessä inhimillinen puoli loistaa esimerkiksi siten, että Iiro muisti elävästi kirjoitukset presidentin vatsatanssiharrastuksesta. Vatsatanssihan liittyy musiikkiinkin.
Kerrassaan ihmismäistä on Vladimir Putinin pianonsoittokin.

”Nauhoittamassamme koejaksossa tuli esiin, kuinka Putin piti yksityiskonsertin Tarjalle ja Penalle – niin kuin Tarja kutsuu. Koejaksokin pannaan ehkä Areenaan”, Iiro kertoo.

Myös suoria jaksoja

Tunteen ja järjen jaksoista kolme on nauhoitettu, mutta loput kolme tehdään suorina. Räppiä käsittelevässä osassa Iiro aikoi tyrkyttää ajatusta, että se on amerikkalaista hapatusta ja tuontitavaraa.

”Rakenteeni sortui täysin. Tarja diggaili räpin sanapuolta. Lähdimme liikkeelle Veikko Lavista ja pääsimme Julkiseen Sanaan, jossa vaikuttavat esimerkiksi Paleface ja Tommy Lindgren.”

Iiro laati biisilistat. Etnojaksoon oli pakko napata Suomi-Japani-fuusio levyltä Deep Ocean, jonka Halonen valitsi viime vuoden kantelelevyksi. Hän oli suostunut tällaiseen tehtävään.

Naisten asema on juonne, joka kuuluu luontevasti kaksikon oivaltavaan ja lämpimään musiikkisarjaan.

”Koko oikeanlainen tasa-arvo on ollut esillä viimeisen kolmen vuoden aikana ja metoo-vuosina. Tässähän on jännää kosketuspintaa, kun vastapäätä istuu henkilö, joka oli kovilla palleilla jo 10–15 vuotta sitten. Tarja koki asioita etupainotteisesti.”

”Kyllä minulla on haaveena, että voisin tehdä saman myös tulevien ex-presidenttien kanssa”, Iiro sanoo.

Tunne ja järki, ke 5.8. klo 12.10 Yle radio 1

Lue myös: Ylen yleisurheilukesä tuo live-urheilun takaisin kotikatsomoihin – Urheilutoimittaja Petra Manner: ”Tämä on aika poikkeuksellista”

X