Tuntematon suo -dokumentissa etsitään vastauksia kysymykseen: Mitä käy kun Lapin soiden ikirouta sulaa?

Suot ovat ilmastonmuutoksen suuri tuntematon. Niihin on sitoutunut valtava määrä hiiltä. Hiili taas on ilmastonmuutoksen paholainen.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Pahin uhkakuva on, että soihin varastoitunut hiili vapautuu ilmakehään.

Suot ovat ilmastonmuutoksen suuri tuntematon. Niihin on sitoutunut valtava määrä hiiltä. Hiili taas on ilmastonmuutoksen paholainen.
Teksti: Jussi Karjalainen

Ylen Simo Sipola saa tehdä huomattavia pisteohjelmia. Tuntematon suo -dokumentissa on vielä osatuottajana eurooppalainen kulttuurikanava Arte.

Miten suuri ilmastopommi piilee Lapin soiden ikiroudan sulamisessa? Se on toimittajan huolellisuudesta ja elokuvallisesta näyttävyydestä (kuvaus Hannu Kettunen, leikkaus Jorma Höri) huolimatta kovin vaikea pähkinä pilkottavaksi.

Varmoja vastauksia ei vielä ole. Ikirouta soiden alla on joka tapauksessa laajoilta alueilta sulamassa, jolloin maailman pohjoisosien soista voi teoreettisesti tulvia hiiltä metaanikaasun muodossa.

Ympäristömuutoksen professori Atte Korhola vastaa niin paljon kuin alkupuolellaan olevista tutkimuksista voi. Korholan ryhmä kairaa Kilpisjärveltä ikiroutasuon maata. Dokumentista olisi kannattanut eliminoida sen toinen esimerkki Ränskälänkorvesta Asikkalassa liian vaikeasti hahmottuvana: niillä soilla tutkitaan, pysyykö pohjaveden korkeus hiilipäästöjen kannalta parempana, jos puita hakataan vain harvennushakkuilla.

Tuntematon suo, tiistai 17.5. klo 19.00, TV1

Lue myös: Seura tutki: Turve oli vaurauden lähde – Miksi takki kääntyi turvesoilla

X