Tuntemattoman sotilaan pitkä ja todella mielenkiintoinen sarjaversio saapuu nyt televisioon

Jaa artikkeliTilaa Seura
Tuntematon sotilas
Taistelun tauottua konekiväärikomppanian uupuneet sotilaat lepäävät. © YLE KUVAPALVELU
Tuntemattoman sotilaan pitkä sarjaversio saapuu ruutuun. Se on parempi kuin elokuva, ja se on paljon se.

Elokuva Tuntematon sotilas keräsi teattereissa yli miljoona katsojaa. Sarjassa on viisi jaksoa, ja aineistoa jopa puolitoista tuntia lisää, erityisesti nelosjaksossa. Kokonaisuus palkitsee katsojan selvästi parhaiten elokuvan eripituisista leikkausversioista.

Väinö Linnan romaaniin pohjautuva Tuntematon sotilas käsittelee jatkosotaan 1941 lähetettävää konekiväärikomppaniaa, joka monien vaiheiden kautta osaltaan kantaa tappion Neuvostoliittoa vastaan. Elokuvaan ei ole lisätty Linnan tarinaan kuulumatonta rankistelua. Ylilyönnit ovat olleet ominaisia Aku Louhimiehen aiemmalle tuotannolle 8palloon asti, mutta Tuntematon on pikemminkin ohjaajan kypsymisen osoitus.

Eepos on tasapainoisempi ja tietenkin linnamaisempi, kun sitä ei ole kovasti rajattu joillain tähän meidän aikaamme sidotuilla kriteereillä. Kuvaaja Mika Orasmaan tehtävänä on osoittaa sodassa taistelemisen rajuus. Henkilöitä ei tv-sarjasta karsita eikä minimoida, kuten elokuvassa. Lotta Kotilainenkin on mukana.

Tarkennukset perhosiin ja muihin eläimiin kontrastina tuhovoimalle eivät enää sarjaversiossa kiusaa korniutta hipovina lainoina Terrence Malickin Veteen piirretystä viivasta.

Vatasen rooli korostuu

Jussi Vatasen tulkinnan kantavuus varmana työväentaustaisena joukkueenjohtajana Koskelana korostuu entisestään. Hänessä on sitkeiden suomalaisten suuruutta. Kun Vatasen Koskela itkee, niin katsojakin itkee.

Edvin Laineen vanhan elokuvan oneliner-linjasta on päästy jopa hämmentävän tuoreeseen replikointiin, vaikka Aku Louhimies ja Jari Olavi Rantala tietenkin käyttävät käsikirjoituksessa tuttuakin tutumpia lauseita.

Kevennykset jäävät ikipositiiviselle sotamies Vanhalalle, jota esittää Hannes Suominen.

Suomisen tähti syttyi

Hannes Suominen on osoitus siitä, että Tuntemattoman sotilaan roolitus onnistui luomaan myös uusia tähtiä. Yleisön rakastama Suominen sijoittui kakkoseksi syksyn Tanssii tähtien kanssa -kisassa.

Toivotaan, että televisiossa esitettäisiin jatkossa Tuntemattoman sotilaan filmiversion lisäksi myös tiivistetty kansainvälinen elokuvaversio. Koskaan ei ole syntynyt näin jännittävää kolmen komboa.

Ulkomaiden versio on Koskelaan ja Rokkaan (Eero Aho) pitäytyvä hieno turboversio, josta ulkomaalainen tuskin ymmärtää hyökkäyksen lähtökohtaa tai pysähtymistä asemasotaan.

Tuntematon sotilas -elokuva sai ensi-iltansa elokuvateattereissa 27.10 2017 ja ylitti miljoonan katsojan rajan helmikuussa 2018. Rokkaa esittänyt Eero Aho palkittiin Jussi-palkinnolla parhaasta miespääosasta.

Lisäksi elokuva palkittiin leikkauksesta, maskeeraussuunnittelusta ja äänisuunnittelusta. Se oli myös yleisön suosikki.

Tuntematon sotilas, su 30.12. klo 21.05 Tv1

X