Turkan seitsemän veljestä -dokumentissa seurataan 12-osaisen televisiosarjan valmistumista

Jaa kaverilleTilaa Seura
Turkan seitsemän veljestä
© Antero Tenhunen / Yle kuvapalvelu

Aleksis Kiven päivä muistaa Jouko Turkan 12-osaista televisiosarjaa Seitsemän veljestä, jota ei ole uusittu 30 vuotta sitten tapahtuneen ensiesityksensä jälkeen. Nyt kiistelty merkkityö tuodaan Areenaan.

Aikalaisdokumentissa Turkan seitsemän veljestä seurataan suurtuotannon valmistumista ja tutustutaan pääosiin valittuihin tuolloin tuntemattomiin näyttelijöihin. Nythän heistä monet ovat jo pitkään kuuluneet sukupolvensa näyttelijäkunnan tunnetuimpaan ykköskaartiin. Ohjelma porautuu kiintoisasti Turkan haastaviin oppeihin ja rohkeisiin näkemyksiin, Teatterikorkean kasvattien tuntoihin ja vielä Jumalan teatterin paskanheittotempauksen kommentointiin.

Heti perään esitettävässä ohjelmassa Aleksis Kiven jäljillä (1976) Turun kaupunginteatterin menestysesityksen tekijät tutustuvat Kiven elämään liittyviin paikkoihin.

Tunnelma on vanhakantaisen sivistynyt, vallitsevia käsityksiä myötäilevä. Kontrasti Turkan maailmaan repeää syvän vastakohtaisena – mutta paremmuudesta ei ole kyse, vaan aikojen ja arvojen erilaisuudesta.

Turkan seitsemän veljestä, to 10.10. klo 22.51 Yle Teema & Fem

X