Turkisvaltakunta-dokumentti antaa puheenvuoron turkistarhaajille

Suomi on pian Euroopan viimeisiä maita, joissa turkistarhausta ei ole kielletty tai kieltämässä.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Lopetettuja minkkejä hyllyssä.

Suomi on pian Euroopan viimeisiä maita, joissa turkistarhausta ei ole kielletty tai kieltämässä.
Teksti: Arto Pajukallio

Turkistarhaus. Sana synnyttää monissa välittömiä tunteita, puolesta tai vastaan. Tarhausmyönteiset puhuvat perinteistä ja korostavat elinkeinon laillisuutta, mutta kritiikki voimistuu ja vaatimukset turkistarhojen sulkemisesta kasvavat. Turkistarhaus on jo kielletty useassa Euroopan maassa, monessa muussa se kielletään siirtymäajan jälkeen, joissain kieltoa käsitellään.

Suomen noin 700 turkistarhasta yli 100 sijaitsee Uudessakaarlepyyssä Pohjanmaalla. Sinne vei kameransa ja työryhmänsä dokumentaristi Peter Wallenius. Kaupungin asukkaat ovat valtaosin ruotsinkielisiä, joka on automaattisesti myös ohjelman kieli.

Ala on ollut pitkään vaikeuksissa laihojen vuosien ja nyt myös koronan myötä. Turkisvaltakunta-dokumentti antaa puheenvuoron tarhaajille ja heidän edunvalvojilleen, jotka päästivät kamerat ja mikrofonit seuraamaan toimiaan.

”Poliittinen ja julkinen keskustelu, jota turkiseläin­alasta käydään, on varmasti meistä kaikista asiatonta”, johdatellaan kokouksen aluksi.

Vastaväitteitä ei kuulla. Eläimet häkeissään eivät puhu.

Turkisvaltakunta, torstai 27.1. klo 19.00, TV1

Lue myös: Luonnossa on minkkejä niin kauan kuin turkistarhaus jatkuu – ”Nyt karhuemot ovat turkistuotannon sijaiskärsijöitä”

X