Tyttökapinaelokuvassa Me ollaan parhaita! koetaan aikuiseksi kasvamisen kipupisteitä ja kohokohtia

Jaa kaverilleTilaa Seura
Me ollaan parhaita!
Liv LeMoyne, Mira Barkhammar ja Mira Grosin näyttelevät Lukas Moodyssonin 1980-luvun alkuun sijoittuvan tyttökapinaelokuvan päärooleissa. © Per-Anders Jorgensen 2012

Ruotsalaisohjaaja Lukas Moodyssonin elokuvien sarja päättyy tuoreimpaan, vuonna 2013 valmistuneeseen tyttökapinaelokuvaan. Bobo ja Klara ovat 13-vuotiaita punkkarinuoria, jotka hakevat paikkaansa vuoden 1982 Tukholmassa. Valtavirtanuoret nauravat toisinajattelijoille ja muutkin väittävät, että punk on kuollut. Tytöt värväävät aloittavaan bändiinsä uskovaisen kitaravirtuoositytön, jonka kanssa koetaan aikuiseksi kasvamisen kipupisteitä ja kohokohtia.

Tarina perustuu ohjaajan vaimon Coco Moodyssonin sarjakuvaan. Vastaansanomattoman sympaattinen elokuva pitää sisällään Moodyssonin tyylin parhaat puolet. Nuoret näyttelijät ovat erinomaisen luontevia, 80-luvun maailma on tavoitettu hienosti, eikä tarinaa ole käsikirjoitettu puhki. Saarnaava opettavaisuus puuttuu ja nuoruuden herkkyys hehkuu.

Elokuvan käänteet pysyvät melko pehmeinä. Ensikänneistä selvitään oksennuksella ja uskovainen tyttö ottaa paikkansa melko ongelmattomasti punkkarien rinnalla. Kapinan iskulauseetkin ovat naiiviudessaan aitoja – ”oletko joku kokoomuslainen” ja ”vihaan urheilua”. Ei hyvän mielen leffaan toki traagisempia käänteitä kaivatakaan.

Me ollaan parhaita! su 18.8. klo 21.00 Yle Teema & Fem

X