Ukrainan sota vaikutti Grand Designs Suomi -ohjelmassa tehtäviin remontteihin: ”Rakentaminen ei ole näinä aikoina hirveän helppoa”

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Grand Design Suomi
Grand Designs Suomen juontaja, arkkitehti Samppa Lappalainen, seuraa ensimmäisessä jaksossa, kuinka Olli-Pekan ja Samin unelmamökki nousee Padasjoelle. © MTV
Grand Designs Suomi -ohjelmassa unelmat ovat suuria, vaikka rakennuskohteet saattavat olla pieniä.

Englannin kielen sana grand tarkoittaa sanakirjan mukaan suurta, komeaa, ylvästä, uhkeaa ja muhkeaa. Näitä määritelmiä on pohdittu myös Grand Designs Suomi -ohjelman tuotannossa.

”Kysymys ei välttämättä ole rakennuksen koosta. Grand viittaa myös suureen haaveeseen, isoon elämänmuutokseen ja projektiin, joka on ihmisille itselleen merkityksellinen”, MTV:n vastaava tuottaja Mei Hari sanoo.

”Esimerkiksi yksi sarjassa mukana oleva perhe rakentaa talon, joka on kooltaan kolmasosa heidän entisestä kodistaan. Tämä on heille elämän mullistava projekti, vaikka talo ei ole fyysisiltä mitoiltaan suuri. Perheen äiti on muun muassa opetellut puusepän taitoja voidakseen tehdä taloon huonekalut, joissa jokainen yksityiskohta on mietitty.”

Inspiraatiota hotellista

Hari toteaa, että Suomessa riittää hienoja rakennuskohteita ja mielenkiintoisia tarinoita niiden takana. Moni oman pesän rakentaja ilmoitti halukkuutensa lähteä mukaan ohjelmaan heti, kun sarjasta tiedotettiin ensi kertaa.

Kohteita valikoidessaan tuottajat joutuivat miettimään sekä käytännön aikatauluja että kokonaisuutta: rakennusprojektien piti olla paitsi kiinnostavia myös riittävän erilaisia keskenään, jotta katsoja viihtyisi ohjelman parissa.

Sarjan avausjaksossa seurataan, kuinka helsinkiläispariskunta Sami ja Olli-Pekka rakentaa unelmiensa kesämökkiä Padasjoelle.

Ensimmäisen kauden muiksi kohteiksi valikoituivat edellä mainittu pikkukoti, luontoon sulautuva merenrantahuvila, persoonallinen tiilitalo ja koti, joka on saanut inspiraationsa hotellielämästä.

Lisäpaineita Ukrainasta

Ohjelman kuvaukset alkoivat huhtikuussa 2021, jolloin valettiin ensimmäisten rakennusten perustuksia.

Yhtä aikaa ykköskauden kanssa ryhdyttiin kuvaamaan myös toista tuotantokautta.

Jos kohteiden valikointi ja tuotannon aikatauluttaminen oli palapeliä, tässä vaiheessa palapeliin tuli mukaan dominoefekti.

”Pienikin yllättävä käänne yhdellä rakennuksella saattoi vaikuttaa koko ketjuun ohjelman tuotannossa. Ja kyllähän rakennusprojektiin kuuluu, että kaikenlaista yllättävää säätilan muutoksista lähtien tapahtuu”, Hari toteaa.

Helmikuussa 2022 tapahtui myös suuri ja surullinen asia, jota ei voitu kuvauksia suunnitellessa ennustaa: Venäjän hyökkäys Ukrainaan. Sota ja maailmanpoliittinen tilanne ovat vaikuttaneet materiaalien saatavuuteen ja hintoihin, joita jo koronapandemia oli nostanut.

”Rakentaminen ei ole näinä aikoina hirveän helppoa, ja moni rakentajamme on varmasti kamppaillut isojen haasteiden kanssa. Rakentamiseenhan liittyy joka tapauksessa suuria tunteita ja paineitakin, sillä kysymys on isosta henkilökohtaisesta haaveesta”, Hari toteaa.

Juuri näiden haaveiden toteutuminen on haasteista huolimatta tehnyt Grand Designs Suomesta nautinnollisen projektin koko tuotannolle.

”Tämä on hieno ohjelma, jossa on hienoja tarinoita. Sen lisäksi, että kuljemme rakentajien kanssa läpi koko prosessin, saamme ihailla upeaa arkkitehtuuria ja designia sekä yksilöllisiä ratkaisuja. Me kaikki tarvitsemme näinä aikoina elämäämme kauniita asioita, inspiroivaa pakoa arjesta”, Hari sanoo.

Grand Designs Suomi, torstai 22.9. klo 21.00, MTV3

X