Ukrainan vauvatehdas syventyy vauvatehtailun ongelmiin

Jaa artikkeliTilaa Seura
Ulkolinja: Ukrainan vauvatehdas.
Ulkolinja: Ukrainan vauvatehdas. © Yle kuvapalvelu
Antti Kurosen dokumentissa Ukrainan vauvatehdas tutustutaan sikäläisiin yrityksiin, joilta lapsettomat vanhemmat eri puolilta maailmaa voivat ostaa täyden palvelun synnytyspaketin 40 000 – 60 000 eurolla.

Lapsettomuus ei ole vain satunnaisten pariskuntien kaiherrus tai murhenäytelmä. Se on myös miljoonabisnes, jonka mittakaavan koronapandemia toi maailman tietoon. Matkustuskiellon takia Ukrainassa on nyt jumissa satoja sijaissynnyttäjien synnyttämiä vauvoja. Antti Kurosen dokumentti Ukrainan vauvatehdas perehtyy aiheeseen tarkemmin.

Argentiinalaisen Andrea Diezin ja muiden tuoreiden vanhempien onnesta ei jää epäilyksiä, mutta kääntöpuoli on kylmäävä. Kyse on todellakin bisneksestä ja köyhän kansan hyväksikäytöstä, ei lasta toivovien ihmisten ja sijaissynnyttäjän vähänkään tasaveroisesta kohtaamisesta.

Ajatukset ihmiskaupasta nousevat väkisinkin mieleen, kun sijaissynnyttäjät hinnoitellaan ja kuvataan esitteisiin poseeraamaan seksikkäästi. Vielä heikompi on esimerkiksi pienen Brizzyn ihmisarvo. Amerikkalaiset vanhemmat eivät suostuneet hakemaan keskosena syntynyttä tyttöä. Kurosen dokumentti ehtii avata aihetta laajasti, kyyneliä unohtamatta.

Ulkolinja: Ukrainan vauvatehdas, to 28.1. klo 22.00 Tv1

Lue myös: Stacey Dooley: Salakuvaajat netissä perehtyy seksin salakuvaamisen ilmiöön

X