Ulkolinja: Äärioikeiston ja puolustusvoimien yhteyttä vähätellään Yhdysvalloissa

Jaa artikkeliTilaa Seura
Yhdysvalloissa äärioikeiston väkivalta puhkesi vuonna 2017 Charlottesvillen mellakoissa. © HD FRONTLINE / ProPublica / Yle
Ulkolinja: Yhdysvalloissa äärioikeiston väkivalta puhkesi vuonna 2017 Charlottesvillen mellakoissa.

Väkivalta kehittyi presidentti Donald Trumpin rohkaisemana ja huipentui tammikuussa 2021 jolloin joukot tunkeutuivat Yhdysvaltojen kongressitaloon. Mutta ketkä johtavat kapinaliikettä, joka uhkaa koko demokratiaa?

Ulkolinja-dokumenttisarjan jaksossa käsitellään Yhdysvaltojen äärioikeistoa.

Boogaloo Bois, Proud Boys, Wolverine Watchmen, Three Percenters. Näistä ryhmistä kertoo yhdysvaltalaista äärioikeistoa pitkään seurannut toimittaja A.C. Thompson. Väkivaltainen mellakointi kärjistyi tammikuussa, kun vaalitappionsa kiistäneen ja seuraajiaan kiihottaneen Donald Trumpin kannattajat tunkeutuivat kongressitaloon.

Ainakin 40 kapinasta syytettyä on entisiä sotilaita tai aktiivipalveluksessa, mutta viranomaiset ovat aina vähätelleet puolustusvoimien ja äärioikeiston kytköksiä, kertoo Thompson. Sekä katumellakoitsijat että haastatellut ääriliikkeiden johtajat sivuuttavat johdonmukaisesti veritekojensa kommentoinnin, mutta toistavat iskulauseitaan. ”Militiat ovat ehdottoman välttämättömiä vapaan valtion turvallisuudelle”, julistaa tutkintavankeudesta Barry Croft, jota syytetään Michiganin kuvernöörin (musta, nainen) kidnappauksen valmistelusta.

”Rauhan aika on mennyttä”, sanoo merijalkaväestä vapautettu Boogaloo-johtaja Mike Dunn, ja pitää ”laittoman hallituksen” edustajien tappamista oikeutettuna välttämättömyytenä.

Ulkolinja: USA:n äärioikeiston kapina, to 1.7. klo 22.20, TV1

X