Ulkolinja-dokumentti Putinin varjoarmeija esittää raskauttavia väitteitä Wagner-yhtiön taustoista Venäjän valtiovaltaan ja oligarkkeihin

Jaa artikkeliLähetä vinkki
© Newen Distribution SAS / Yle.
© Newen Distribution SAS / Yle.
Tarjolla on polttavan kovaa tutkivaa journalismia venäläisestä palkka-armeijasta Wagner Groupista.

Putinin varjoarmeija (Ranska 2022) esittää raskauttavia väitteitä Wagner Groupin sidoksesta Venäjän valtiovaltaan ja oligarkkeihin sekä runsaasti aineistoa yhtiön sotilaiden raaoista toimista muun muassa Keski-Afrikan tasavallassa.

Tekijöillä Ksenia Bolchakovalla ja Alexandra Joussetilla meni yli vuosi löytää Wagnerissa työskennellyt, joka suostuu puhumaan. Heitä on kaksi. Entinen Siperian mafian palkkamurhaaja Marat Gabidulin, 56, kertoo näkemyksiään jopa kasvoillaan. Wagner Group sai alkunsa Itä-Ukrainan separatistikonfliktista, ja täyden Ukrainan sodan yhteydessä Wagner-joukot taas mainitaan kammoten.

Wagner oli Hitlerille kulttisäveltäjä. Kuinka Wagnerista sitten tuli venäläisen palkkasoturiyhtiön nimi? Se tulee dokumentin mukaan Wagner Groupin perustajan ja johtajan Dimitri Utkinin mieltymyksistä, joiden vuoksi se oli hänen tunnussanansa jo ammattiupseerina armeijassa.

Ulkolinja: Putinin varjoarmeija, torstai 21.4. klo 22.00, TV1

Lue myös: Venäjän armeijan korkea palkka pitää ammattisotilaat tyytyväisinä – Yksityiset palkka-armeijat värväävät väkeä myös turvallisuusalalta

X