Euroopan asekauppiaat -dokumentti paljastaa asekaupan karun todellisuuden

Jaa artikkeliTilaa Seura
© Yle Kuvapalvelu
© Yle Kuvapalvelu
Euroopan maat ovat päälisin puolin herkästi edistämässä rauhaa konfliktimaissa, mutta samalla ne myyvät auliisti aseita näihin maihin. Tätä valtiollista kaksinaamaisuutta ja inhimillistä moraalittomuutta tarkastelee Alexandra Jousset ranskalaisessa ajankohtaisraportissaan Euroopan asekauppiaat.

Kyse on sodasta, jota Saudi-Arabia käy Jemenissä huthikapinallisia vastaan. Sodan aikana on iskuissa kuollut 50 000 ihmistä ja nälkään 85 000 lasta, mutta yhä Britannia, Saksa ja Ranska sekä Euroopan ulkopuolelta Yhdysvallat myyvät aseita Saudi-Arabialle, sotarikoksia tekevälle vanhoilliselle diktatuurille, kertoo Ulkolinjan Euroopan asekauppiaat –ohjelma.

Jousset näyttää, kuinka poliitikot kiertelevät, valehtelevat, kieltäytyvät haastatteluista tai ovat voimattomia. Asevalmistajat taas keksivät yhä uusia tapoja kiertää YK:n ja omien maidensa aseviennin rajoitussopimuksia. Vain yksittäiset kansalaisjärjestöt toimivat pahan kierrettä vastaan, mutta niidenkin vaikutusvalta on jättiyhtiöitä ja valtioita vastaan hyvin rajallinen.

Kyseessä ovat poliittiset ja taloudelliset intressit, eivät humanitaariset. Ohjelman lopussa sentään esitellään brittiläisen kansalaisjärjestön lupaavaa yritystä saada maansa asevienti Saudi-Arabiaan julistetuksi oikeudessa laittomaksi.

Ulkolinja: Euroopan asekauppiaat, to 3.6. klo 22.45, TV1

X