Ulkolinja: Jumissa USA:n rajalla keskittyy siirtolaisten ahdinkoon Yhdysvaltain etelärajalla

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Ulkolinja: Jumissa USA:n rajalla
Maria Reysin perhe pääsi Hondurasista Yhdysvaltoihin pitkän ja vaarallisen matkan jälkeen. © yle
Siirtolaisten ahdinko Yhdysvaltain etelärajalla syvenee. Yhä enemmän ihmisiä yrittää Rio Granden yli Yhdysvaltoihin, yhä harvempi pääsee.

Maailman kipupisteitä dokumenteissaan ruotinut Pertti Pesonen on jälleen tärkeällä asialla. Jumissa USA:n rajalla keskittyy siirtolaisten ahdinkoon Yhdysvaltain etelärajalla, eli juuri siellä, jonne Donald Trump halusi pystyttää kuuluisan muurinsa. Pieni pala aitaa onkin olemassa. Mutta se ei estä ihmisten pyrkimystä kohti parempaa elämää.

Rajanylitys on kaikkea muuta kuin helppo, ja monet jäävätkin sille tielleen. Yhä useimmat jumahtavat rajalle nalkkiin. He eivät pääse eteenpäin, mutta eivät voi mennä taaksepäinkään. Elämä on muuttunut lohduttomaksi. Epäoikeudenmukaisuuden kokemus on vahva. Niille harvoille, jotka saavat oleskeluluvan toisella puolella, maailma alkaa hiljakseen hymyillä.

Dokumentti tuo ihmisten hädän suoraan katsojan silmien eteen, mutta jää hieman jumiin aiheensa kanssa. Siirtolaisten vuodatetuista kyyneleistä ei päästä kovinkaan pitkälle eteenpäin. Kohtaus kohtaukselta toistetaan ajatusta siitä, että heidän tilanteensa on kurja. Itsestään selvän asian pyörittely alkaa loppua kohti puuduttaa.

Ulkolinja: Jumissa USA:n rajalla, torstai 16.12. klo 22.00, TV1

X