Ulkolinja: Saksan uusnatsit – karu todellisuus Saksan sydämessä

© Yle Kuvapalvelu

Dresdenin lähellä sijaitseva Freital on 40 000 asukkaan perinteinen työläiskaupunki, jota Saksojen yhdistyminen koetteli. Yhteiskunnallinen tyytymättömyys alkoi kanavoitua, ja kaupungista tuli historian uudelleenkirjoittamista vaativan äärioikeiston ja uusnatsismin kasvava keskus.

Freital-ryhmäksi kutsuttu väkivaltainen aktivistijoukko vastusti pakolaisia ja heidän ymmärtäjiään ja ryhtyi epäröimättä ihmishenkiä uhmaaviin pommi-iskuihin. Poliisilla oli hallussaan tietoa, jolla terroristiteot olisi voitu estää.

Erinomaisen dokumentin fiktiivinen trilleri

BBC:n dokumentti kertaa kaupungissa tapahtuneen ja antaa puheenvuoron myös murhayrityksistä syytetyille tunnustuksellisille uusnatseille ja heidän puolustajilleen.

Jännitys tihentyy kuin parhaassakin fiktiivisessä trillerissä, mutta kauhistuttavuutta korostaakin juuri se, ettei kyse ole kuvitelmasta, vaan karusta todellisuudesta Euroopan sydämessä.

Ulkolinja: Saksan uusnatsit, to 8.2. klo 22.00 TV1