Ulkolinja: Terroristin ihmisoikeudet: terrorismin pohjimmainen syy ei ole uskonnossa vaan syrjinnässä, köyhyydessä ja epätasa-arvoisuudessa

Voidaanko terroristit jättää tuomittaviksi maihin, joissa heitä uhkaa kuolemantuomio? Entä miten lakimies voi toimia terroristin puolustusasianajajana?

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Miten ja missä terroristisista teoista epäillyt tulisi viedä oikeuteen?

Voidaanko terroristit jättää tuomittaviksi maihin, joissa heitä uhkaa kuolemantuomio? Entä miten lakimies voi toimia terroristin puolustusasianajajana?
Teksti: Pertti Avola

Uusintana kahden vuoden takaa tulee Christopher Cotteret’n Ulkolinja-dokumentti Terroristin ihmisoikeudet. Cotteret tarkastelee reportaasissaan demokraattisten oikeusvaltioiden vaikeuksia saattaa terrorismiin syyllistyneitä henkilöitä oikeudenmukaisesti vastuuseen teoistaan.

Tarkastelun kohteen on kolme terrorismista kärsinyttä maata: Tunisia, Ranska ja Belgia. Tunisiassa terroristien on hyvin vaikea saada puolueetonta, tosiasioihin perustuvaa oikeuskäsittelyä, mutta hankaluuksia on myös eurooppalaisissa valtioissa, joissa monien on vaikea ymmärtää asianajajia, jotka täysin lain kirjainta noudattaen puolustavat oikeusistuimissa terroristeja.

Kyse on sekä Lähi-idässä sotarikoksiin syyllistyneistä että Euroopassa terrori-iskuja tehneistä. Mukana on koko ajan paradoksi: mitä huonommin ja epäoikeudenmukaisemmin terroristeja kohdellaan, sitä enemmän terrorismi kasvaa. Siitäkin syystä, että usein terrorismin pohjimmainen syy ei ole uskonnossa vaan syrjinnässä, köyhyydessä ja epätasa-arvoisuudessa.

Koronapandemia ja Ukrainan sota ovat nykyään siirtäneet terrorismin taka-alalle, mutta koska sen yhteiskunnalliset ja poliittiset syyt eivät ole mihinkään kadonneet, Cotteret’n dokumentti on yhä ajankohtainen.

Ulkolinja: Terroristin ihmisoikeudet, torstai 14.7. klo 22.10, TV1

X