Ulkolinja: Väärennettyä ruokaa paljastaa, että pakkausseloste voi valehdella, mitä jauhelihapaketissa on

Jaa artikkeliLähetä vinkki
väärennettyä ruokaa
EU:lla on omat tiukat sääntönsä ruokatuotannolle, mutta valvonta tapahtuu paikallisesti, jokaisen maan omalla alueella. © Java Films / Yle
Ruoan raaka-aineiden väärentäminen on hyvin organisoitua ja tuottoisaa liiketoimintaa. Globalisaatio on puolestaan tehnyt raaka-aineiden seurannan lähes mahdottomaksi.

Mitäpä tänään syötäisiin: spagettikastiketta hevosenlihasta ja väärennettyä parmesania? Nitraateilla värjättyä tonnikalaa? Lorautetaanko päälle paikallista italialaista oliiviöljyä kylästä, jota ei ole olemassakaan? Voi se tosin olla vanhaa, värjättyä rapsiöljyä Turkistakin.

Ranskalainen dokumentti lähtee liikkeelle Irlannista, missä viranomaiset alkoivat loppuvuodesta 2012 ihmetellä naudanlihaa sisältävien tuotteiden hinnanlaskua. Tutkimuksissa löydettiin tuttujen valmisruokien jauhelihasta hevosta.

Jäljet johtivat kansainvälisiin väärentäjiin, jotka eivät epäröi käyttää mitään vippaskonsteja voittoja maksimoidakseen. Väärennettyä ruokaa väläyttää useampiakin tuotemerkkejä, joita kannattaa jatkossa sihdata globaaleista einestuotteista.

Ruokaa koskevat EU-säännöt ovat tiukkoja, mutta eri asia on, kuinka niitä jäsenmaissa valvotaan. Esimerkiksi puolalaisen lihan ääreen ei ohjelma varsinaisesti houkuta.

Eläinten kohtelua dokumentti vain sivuaa. Arvatenkin siitä saisi oman kauhuohjelman.

Ulkolinja: Väärennettyä ruokaa, 21.12. klo 22.10, TV1

Lue myös: Eettinen ruoantuotanto kahden kauppaa – Suomessa S- ja K-ryhmät päättävät mitä sinä syöt

X