Ulkolinjan dokumentissa seurataan 2016 valtaan nousseen presidentti Rodrigo Duterten julistamaa huumesotaa sekä maan köyhien läpeensä kurjaa elämää

Jaa artikkeliTilaa Seura
Filippiinien julma huumesota
© YLE KUVAPALVELU

Ulkolinjan ranskalainen ajankohtaisraportti antaa Filippiinien saarivaltakunnasta todella ankean kuvan. Raportissa seurataan 2016 valtaan nousseen presidentti Rodrigo Duterten julistamaa huumesotaa sekä maan köyhien läpeensä kurjaa elämää.

Köyhyys ajaa ihmisiä sekä myymään että käyttämään huumeita, mutta moinen yhteiskunnallinen fakta ei röyhkeää ja rahvaanomaista diktaattoria liikuta. Hän on noussut valtaan lupaamalla tuhota kaikki huumeiden välittäjät ja käyttäjät. Poliisi noudattaa johtajansa ohjetta: huumesodassa on tapettu jo 8000 ihmistä, monet sellaisia, joiden ainoa rikos on köyhyys.

Väkivalta on muutenkin koko ajan läsnä. Huumekartellit sotivat poliisia vastaan ja vasemmistosissit ja islamistitaistelijat pyrkivät vallankaappaukseen. Kaupunkeja hallitsevat niiden varat itselleen kahmivat suvut omine miliiseineen.

Ranskalaisen isä Mathieun Manilan köyhille tarjoama apu tuntuu vain pikkuruiselta toivon pisaralta kadotuksen meressä. Maan harras katolisuus verisine Kristus-näytelmineen vaikuttaa dokumentin tarjoamaa taustaa vasten lähes irvokkaalta.

Ulkolinja: Filippiinien julma huumesota, to 14.2. klo 22.05 Tv1

X