Ulkolinjan dokumentissa syvennytään kapitalismin jatkuvan kasvun yhteiskunnallisiin vaikutuksiin

Jaa kaverilleTilaa Seura
Talouskasvun takaraja
© Yle kuvapalvelu

Kapitalismi ei toimi ilman jatkuvaa kasvua, mutta siinä on myös kapitalismin tuhon siemen, sanoi yli sata vuotta sitten Karl Marx. Florian Opitzin saksalainen asiadokumentti Talouskasvun takaraja pyrkii osoittamaan, että Marx oli oikeassa.

Talouskasvusta on tullut maailmanuskonto, ja rahamarkkinoista hallitusten sijaan maita ja päätöksiä hallitseva taho, jonka ideologia perustuu jatkuvaan kasvuun. Mutta maapallon luonnonvarat ja kestokyky ovat rajallisia, eivätkä ne kestä jatkuvan talouskasvun vaatimuksia. Täten kasvussa ei ole ehkä vain kapitalismin vaan koko ihmiskunnan tuhon siemen. Ilmastonmuutos on tästä jo selvä osoitus.

Dokumentissa taloustieteilijät ja -toimittajat puhuvat talouskasvuajattelun puolesta ja vastaan. Opitz väläyttää, että rahoitusmarkkinoiden hallitsemattomuudessa ja uuden teknologian myötä katoavissa työpaikoissa saattaa piillä jatkuvan kasvun, ja siis myös kapitalismin loppu. Ja ehkä yhteiskunnan romahdus.

Kaikesta huolimatta ohjelmassa eniten puhuva taloustieteilijä ja kasvukriitikko Tim Jackson (kuvassa) ilmoittaa olevansa yhä optimisti. Opitzin selkeän ja informatiivisen dokumentin nähtyään katsoja ei välttämättä sellainen enää ole.

Ulkolinja: Talouskasvun takaraja, to 20.6. klo 22.00 Tv1

X