Ulkolinjan dokumentti Mosul nousee tuhkasta seuraa kaupungin jälleenrakennusta

Mosul nousee tuhkasta pääsee hämmästyttävän lähelle rauniokaupungin ihmiskirjoa. © Yle kuvapalvelu
Mosul saatiin vapautettua jihadistijärjestö Isisin vallasta yhdeksän kuukautta kestäneiden taisteluiden jälkeen. Kaupunki, erityisesti sen vanhin osa, tuhoutui sodan melskeessä maan tasalle.

Dokumentti Mosul nousee tuhkasta seuraa vuoden verran kaupungin jälleenrakennusta. Lopussa näyttää kuitenkin siltä, että ollaan edelleen samassa pisteessä. Haluaako kukaan lopulta ottaakaan vastuuta kaupungin uudelleen rakentamisesta? Onko Mosul vain pelkkä politiikan ja korruption pelinappula?

Dokumentti pääsee hämmästyttävän lähelle rauniokaupungin ihmiskirjoa. Mielipiteet kulkevat laidasta laitaan. Toiset iloitsevat kaupungin vapautumisesta, kun taas Isis-vaimo suree Islamilaisen valtion tappiota.

Viimeistään lapsia kuvatessaan dokumentti paljastaa sodan järjettömyyden. Kaiken keskellä pikkupojat löytävät raunioista ruumiita. Pikkutyttö muistelee Isisin hirttämää miestä, jolta valuivat suolet pellolle. Heille kaikki tämä on arkipäivää, sillä he eivät ole muunlaisessa maailmassa vielä ehtineet elää.

Ulkolinja: Mosul nousee tuhkasta, to 28.11. klo 22.00 Tv1

 Lue myös: Brittireportteri Ramita Navai käsittelee rauhanturvatehtävissä toimineiden sotilaiden sekaantumista konfliktialueiden lapsiin ja nuoriin