Ulkolinjan Kiina vastaan Taiwan -dokumentti avaa maiden ongelmallista suhdetta

Jaa artikkeliTilaa Seura
© Little Big Story/Yle
Taiwanin pääkaupunki Taipei. © ittle Big Story/Yle
Alain Lewkowiczin Kiina vastaan Taiwan -dokumentti esittelee etenkin sitä sukupolvien välistä kuilua, nuoret halajavat itsenäisyyttä, mutta vanhemmat olisivat valmiita Kiinan alaisuuteen.

Hävittyään Mao Zedongin kommunisteille 1949 Kiinan kansallismielinen Kuomintang-puolue ja sen itsevaltainen johtaja Tsiang Kai-shek vetäytyivät portugalilaisten Formosaksi nimeämälle saariryhmälle. Näin 165 kilometrin päähän manner-Kiinasta syntyi kiistelty Taiwan, jota Kiina pitää vain kapinallisena maakuntana, vaikka monet taiwanilaiset toivovat itse täydellistä itsenäisyyttä.

Alain Lewkowiczin tuore ajankohtaisraportti Kiina vastaan Taiwan esittelee etenkin sitä sukupolvien välistä kuilua, joka taiwanilaisessa poliittisessa ajattelussa tällä hetkellä vallitsee.

Vanhempi väki haluaa ennen kaikkea taloudellista turvaa ja vaurautta, takaa sen sitten diktatuuri tai demokratia, mutta nuorempi sukupolvi vannoo demokratian ja vapauden nimeen. Vanhemmat menisivät yhteen Kiinan kanssa, nuoret kannattavat itsenäisyyttä.

Ohjelman keskeiset henkilöt hakkeri-aktivisti Lin Zhe-Wei, rockmuusikko Sam Yang ja transsukupuolinen digitaaliministeri Audrey Tang puhuvat demokratian, itsenäisyyden ja hallinnon läpinäkyvyyden puolesta. Heidän mielipiteisiinsä on länsimaalaisen helppo yhtyä, mutta totuus Taiwanissa on se, että Kiina painostaa jatkuvasti, eivätkä Hongkongin viimeaikaiset käänteet lupaa hyvää Taiwaninkaan tulevaisuudelle.

Ulkolinja: Kiina vastaan Taiwan, to 27.5. klo 22.15, TV1

X