Ulkolinjan silmät avaavassa jaksossa: Luomuilluusio otetaan kantaa luomuruokaan ja sen alkuperään

Jaa artikkeliLähetä vinkki

(Päivitetty: )
Teksti: Henri Waltter Rehnström

Nykyään on trendikästä syödä luomuruokaa. Eikä siinä mitään pahaa. On vain hyvä, että liha lautasella on reilusti tuotettua ja munat peräisin onnellisista kanoista. Ja hienoa, jos ruuan alkuperästä vastaavien ihmisten työolotkin ovat kunnossa.

Näin ei kuitenkaan aina ole, kertoo silmät avaava saksalaisdokumentti. Luomuruuan kysyntä on viime vuosina kasvanut voimakkaasti. Näin ollen reilun kaupan ruuasta on kasvanut menestyvä elintarviketeollisuuden haara. Mutta liiketoiminnan taakse kätkeytyy paljon epäreiluutta. Luomuilluusio esittää karuja faktoja siitä, miten eettisten arvojen ja kapitalismin kohdatessa edellinen on jäänyt jälkimmäisen jalkoihin. Luomuruokabisneksessä liikkuvat niin suuret rahat, että niin tuotantoeläinten kuin työntekijöidenkin hyvinvointi on jäänyt toisarvoiseksi. Toki kaikki eivät ole samanlaisia. Mutta varmasti aidon luomuruuan löytäminen ei ole nykyaikana helppoa.

Ulkolinja: Luomuilluusio, 20.7, klo 21.50, TV1

X