Umberton Econ romaaniin perustuva sarja Ruusun nimi vie vuoteen 1327

Jaa artikkeliTilaa Seura
Nyt alkavassa kahdeksanosaisessa saksalais-italialaisessa tv-sarjassa ohjaajana ja yhtenä käsikirjoittajana on italialainen tv-veteraani Giacomo Battiato
Nyt alkavassa kahdeksanosaisessa saksalais-italialaisessa tv-sarjassa ohjaajana ja yhtenä käsikirjoittajana on italialainen tv-veteraani Giacomo Battiato. © Yle kuvapalvelu
Italialaisen semiotiikan professorin Umberto Econ 1980 ilmestynyt esikoisromaani Ruusun nimi oli yksi 1980-luvun menestyneimmistä kirjoista.

Ruusun nimi on eräänlainen postmoderni, älyllinen murhamysteeri, joka on sijoitettu vuoristossa sijaitsevaan benediktiiniluostariin vuonna 1327.

Pyhän saksalais-roomalaisen keisarikunnan hallitsija Ludvig ja paavi Johannes XXII taistelevat maallisesta ja kirkollisesta vallasta. Fransiskaanimunkki Baskervillen William lähetetään benediktiiniluostariin ottamaan osaa väittelyyn kirkon ja keisarin edustajien välillä. Sitten luostarin munkkeja alkaa mystisesti kuolla.

Jean-Jacques Annaud ohjasi Econ romaanista elokuvan 1986, tähtenään Sean Connery. Nyt alkavassa kahdeksanosaisessa saksalais-italialaisessa tv-sarjassa ohjaajana ja yhtenä käsikirjoittajana on italialainen tv-veteraani Giacomo Battiato, jonka ensimmäinen tv-työ Marseillen poika (1975) oli meilläkin suosittu aikanaan.

Williamin roolissa on John Turturro, ja hänen päävihollisenaan, inkvisiittori Bernardo Guina nähdään Rupert Everett.

Vaikka pitkään sarjaan mahtuukin paljon enemmän kuin kaksituntiseen elokuvaan, näyttää keskuksena nytkin olevan enemmän jännityselementit kuin Econ romaanin monet hienovaraisemmat kerrostumat.

Ruusun nimi, ke 1.1. klo 22.00 Tv1

Lue myös: Totuus Harry Quebertin tapauksesta – murhamysteerisarja perustuu Joël Dickerin bestselleriin

X