UMK21: Finaali – (Melkein) kuin silloin ennen

Jaa artikkeliTilaa Seura
UMK21:n finaalissa kilpailevat Danny, Aksel Kankaanranta, Blind Channel, Laura, Teflon Brothers & Pandora, Oskr ja Ilta.
UMK21:n finaalissa kilpailevat Danny, Aksel Kankaanranta, Blind Channel, Laura, Teflon Brothers & Pandora, Oskr ja Ilta. © Mona Salminen ja Milla Määttä
Välivuoden jälkeen Eurooppa janoaa euroviisumusiikkia. Tänä UMK21 finaalissa lauantaina selviää, vastaako Suomi kysyntään virolaispopilla, hautajaistunnelmalla vaiko suomalais-ruotsalaisella rakkaudentunnustuksella.

Kymmenettä kertaa järjestettävä Uuden musiikin kilpailu, eli UMK21 on koko olemassaolonsa ajan hakenut tapaa valita Suomen edustaja Eurovision laulukilpailuun. Viisufanin kärsivällisyyttä on koeteltu, mutta touhussa alkaa viimein olla jotain tolkkua. Tänäkin vuonna kilpailun sääntöjä ja muotoa muokattiin, mutta nyt on mitä esitellä: seitsemän edustuskelpoista, mielenkiintoista musiikki­esitystä. Ilmassa on suorastaan vanhojen kunnon euroviisukarsintojen tuntua.

Kansainvälistä tunnelmaa

Minä tahansa muuna vuonna turkulaisen Oskari ”Teponpoika” Ruohosen eleettömän kaunista laulua olisi ollut helppo veikata voittajaksi. Nyt päättyneen rakkauden alakulossa vellova Lie jää harmillisesti muiden jalkoihin. Traffic Island -yhtyeen laulajana tunnetuksi tullut Ruohonen esiintyy taiteilijanimellä Oskr ja tekee sooloartistina todella vaikutuksen.

Yllättäen samaa on sanottava kaksinkertaisesta Viron euroviisuedustajasta Laura Põldverestä, joka olisi aiemmin otettu mukaan edustusjoukkoihimme heimoaateriemusta kiljuen. Suomessa asuvana Laura voi liputtaa Suomen puolesta, mutta tällä kertaa hänen menevä kantripoppinsa Play ei ikävä kyllä nouse riittävän iskeväksi kokonaisuudeksi.

Viiltävää tuskaa

Jos UMK olisi oikeudenmukaisuuskilpailu, olisi edustustehtävä annettu suoraan Aksel Kankaanrannalle. Hän voitti viime vuoden kisan laululla Looking Back, mutta koska euroviisut peruttiin koronapandemian vuoksi, ei Akselkaan päässyt kisamatkalle. Kankaanrannan tämänvuotinen Hurt on sydämeenkäyvä laulu henkisestä hyvinvoinnista, ja sävellyksenä viimevuotistakin kauniimpi. Eri asia on sitten se, miten laulun sanoma jaksaa toukokuussa innostaa, kun henkistä kanttia on maanosassamme koeteltu jo toista vuotta.

Ankean ajan synkkävireiseen hermoon osuu myös vahvaäänisen Iltan yksinäisyysballadi Kelle mä soitan. Se on komeaa kuultavaa ja tuo mukavasti mieleen estradi-iskelmien kulta-ajan, mutta onko laulu liiankin surullinen toukokuiseen musiikkijuhlaan?

Aivan oma lukunsa näiden koronakarsintojen synkkämielisyydessä on tietenkin Dannyn Sinä päivänä kun kaikki rakastaa mua, ironisella otteella tehty kuvaus omasta hautajaispäivästä. Tottahan on, että Danny, suomalaisen iskelmämusiikin Iku-Turso, voisi lukea lavalla vaikka Merisäätä, ja se olisi mahtavaa. Mutta kun musiikkineuvoksen ääni kulkee edelleen, olisin toivonut hänelle melodisesti haastavampaa laulua. Dannyn edustuskeikka yhdeksännellä yrityskerralla kutkuttaa jo ajatuksena.

Eurodiskoa vai nu metalia?

Etukäteissuosikkeina kisaan lähtee kaksi aivan erilaista esiintyjäjoukkoa: raskasta rockia soittava Blind Channel ja Suomen suosituimpiin yhtyeisiin luettava rap-ryhmä Teflon Brothers, joka on ottanut vahvistuksekseen 90-luvun ruotsalaisen eurodance-tähden Pandoran.

Kummankin ryhmän kisakappaleissa on koukuttavia melodioita ja omaleimaista tekemisen meininkiä. Blind Channelin laulun nimi on koko UMK:n yleisilmeeseen sopivasti Dark Side ja Teflon Brothersin ja Pandoran I Love You. On sitten makuasia, haluaako lähettää edustustehtävään keskisormia heiluttelevan oululaisryhmän vaiko kisan ainoan valoisan rallatuksen, jonka esittää ruotsalaiskaunotarta palvova jässikkäjoukko.

UMK:n ratkaisevat tänä vuonna sekä kansainvälinen tuomaristo että yleisö, joista jälkimmäinen antaa peräti 75% äänistä. Ohjelman juontaa Antti Tuisku.

UMK21: Finaali, la 20.2. klo 21.00 Tv1

Lue myös: Sukuni salat: Kymmenen julkkista minuuden juurilla

X