Urheiludokumentissa Ultra syvennytään juoksemisen sielunmaisemaan

Jaa artikkeliTilaa Seura
Ultra -dokumentin ohjaaja Balázs Simonyi.
Ultra -dokumentin ohjaaja Balázs Simonyi. © Yle Kuvapalvelu / Speak Easy Project 
Kuvakerronnaltaan ansiokkaassa dokumentissa Ultra pohditaan, miksi ihmeessä ihmiset haluavat osallistua juoksukilpailuun?

Urheiludokumenttien aiheena on perinteisesti kuuluisa jääkiekkoilija, jalkapalloilija tai vastaava. Mutta tällaiset elokuva ovat monesti auttamattoman tylsiä. Ne keskittyvät aina enemmän henkilöön kuin itse lajiin, ja useimmiten kohdettaan glorifioiden.
Unkarilaista tuotantoa oleva Ultra on toista maata.

Tällä kertaa pääosassa ei ole julkkisurheilija vaan aivan tavalliset ihmiset. Heidän kauttaan sukelletaan syvälle juoksemisen sielunmaisemaan. Tapahtumapaikkana on Sparthalon. Se on Kreikassa järjestettävä juoksukilpailu, jossa osallistujien tulee juosta 246 kilometriä 36 tunnissa.

Kuvakerronnaltaan ansiokkaassa dokumentissa pohditaan, miksi ihmeessä ihmiset haluavat osallistua kyseiseen rääkkiin? Selvää on, että he eivät tee sitä kunnon kohottamisen vuoksi. Pikemminkin kyse on omien tuntojen purkamisesta ja maailmankuvan rakentamisesta.

Ohjaaja Balázs Simonyi (kuvassa) on yksi juoksijoista. Tämä tuo dokumenttiin vahvan henkilökohtaisen sävyn. Kerronta on karua, mutta huumoriakaan ei unohdeta.

Ultra, su 30.8. klo 22.30 Yle Teema & Fem

Lue myös: Urheiludokumentti kertoo kahden pikajuoksijan keskinäisestä kilpailusta, huippu-urheilijan tienesteistä sekä dopingista

X