Urheiludokumentti kertoo kahden pikajuoksijan keskinäisestä kilpailusta, huippu-urheilijan tienesteistä sekä dopingista

Jaa kaverilleTilaa Seura
Urheiludokumentti: 9,79
© Mtv3

Vuoden 1988 kesäolympialaisissa Soulissa huipentui kahden huippuluokan pikajuoksijan usean vuoden kaksinkamppailu. Kanadan Ben Johnson voitti tuolloin USA:n Carl Lewisin 100 metrillä maailmanennätysajalla 9,79.

Johnsonin juhlia ei kuitenkaan kestänyt kauan. Heti kisan jälkeen hänen pitkällinen dopingaineiden käyttönsä alkoi paljastua, ja Lewis merkittiin lopulta juoksun voittajaksi.

Toisen dopingkäryn jälkeen 1993 Johnson sai lopulta elinikäisen kilpailukiellon. Lewis nousi kestävään maineeseen.

30 for 30 -sarjaan kuuluva Daniel Gordonin urheiludokumentti 9,79 kertoo Lewisin ja Johnsonin keskinäisestä kilpailusta, huippu-urheilijoiden tienesteistä sekä tietenkin dopingista, joka 1980-luvulla oli yleisurheilussa yleistä. Kun itäblokin maissa doupattiin, eivät länsiurheilijat halunneet jäädä aina kakkosiksi, vaan alkoivat myös vetää aineita.

Dokumentti jututtaa lähes kaikkia Soulin 100 metrin lähtöviivalla olleita Lewisin ja Johnsonin lisäksi, mutta hyppii hieman sekavasti aihepiiristä toiseen. Se käy selväksi, että nyt 57-vuotiaiden sankariurheilija Lewisin ja hylkiöksi tuomitun Johnsonin välit ovat yhä kaikkea muuta kuin lämpimät.

Urheiludokumentti: 9,79, to 11.7. klo 23.05 Mtv3

X