USA:n sairas terveydenhuolto – Miksi maailman kallein terveydenhuolto on retuperällä?

Jaa artikkeliTilaa Seura
USA:n sairas terveydenhuolto, kuvassa Amy.
USA:n sairas terveydenhuolto, kuvassa Amy. © Yle kuvapalvelu
Dokumentti USA:n sairas terveydenhuolto syventyy Yhdysvaltojen terveydenhuoltojärjestelmään ja siihen, kuinka se perustuu terveysalanyritysten voitontavoitteluun.

”Eriarvoisuus on järkyttävintä ja julminta terveydenhuollon alalla.” Ranskalainen dokumentti USA:n sairas terveydenhuolto Yhdysvaltojen terveydenhuollosta alkaa Martin Luther Kingin lausahduksella. Surullisinta on, että yli viisikymmentä vuotta sitaatin sanomisen jälkeen tilanne Amerikassa on yhä sama.

Haastateltavia on useita. Ja yksi heistä kiteyttää tilanteen osuvasti: amerikkalaisten terveys ei niinkään ole lääkäreiden käsissä vaan vakuutusvirkailijoiden. Pahimmissa tapauksissa virkailijat tekevät päätöksiä, joissa todellakin on kysymys elämästä ja kuolemasta.

Dokumentti nostaa kattavasti esiin syitä, miksi maailman kallein terveydenhuolto on niin retuperällä. Sosialismin pelko, lobbareiden ylivalta, lääkefirmojen häikäilemättömyys ja ihmisen ahneus ovat pitkältä mahdollistaneet nykyisen tilanteen.

Mutta kaikkea toivoa ei ole vielä menetetty. Dokumentti antaa paljon sijaa myös kansalaisaktivisteille, jotka taistelevat parempien terveyslakien puolesta. Ehkä heidän käsissään on avain parempaan tulevaisuuteen.

Ulkolinja: USA:n sairas terveydenhuolto, to 27.8. klo 22.00 Tv1

Lue myös: Rehellinen ruokakauppa – Ruoan markkinointia rehellisin keinoin

X