Uusi jännityssarja Next tarjoaa potentiaalia kyberturvallisuuden ja teknologian parissa

Next -jännärisarjassa tutkitaan superälyn toimia, jotta voidaan estää koko maailmaa uhkaavaa katastrofia. © FOX
Next -sarjan ensimmäisessä jaksossa asetelmia kehitellään kohtuullisen kiinnostavasti, mutta vasta jatko näyttää kuinka hyvin sarja onnistuu.

Uunituore jännityssarja Next nähdään Suomessa reilun viikon viiveellä Yhdysvaltojen alkuperäisesityksestä. Tarinan keskiössä on huippuälykäs mutta vainoharhainen Paul LeBlanc (John Slattery), teknologiajohtaja joka on joutunut sivuun omasta firmastaan.

Hän on kehittänyt tekoäly Nextiä, joka pystyy jatkuvasti kehittämään itseään. Tekoälyn koodin löytänyt tutkija kuolee epäselvissä olosuhteissa. Voisiko Next olla kuoleman takana? Yhdessä kyberturvallisuutta tutkivan organisaation erikoisagentin Shea Salazarin (Fernanda Andrade) kanssa LeBlanc alkaa tutkia superälyn toimia estääkseen koko maailmaa uhkaavan katastrofin.

Sarjan uhkakuvat ovat tuttuja monista elokuvista, kuten Terminatorista, 2001: Avaruusseikkailusta tai A.I. Tekoälystä. Nykymaailmassa teknologiapelot ovat kuitenkin lähempänä todellisuutta kuin ennen. Verkon kautta yksilöiden valvonta ulottuu jo pitkälle ihmisten yksityisyyteen.

Next, to 15.10. klo 22.00 Fox

Kasvot tutut, mikä nimi?

Torstaina alkavan jännityssarjan Nextin pääroolissa nähdään tuttu kasvo. Tuohan on ollut Sinkkuelämää-sarjassa, Täydellisissä naisissa, Mad Menissä ja hiljattain Mrs. Americassa, mutta mikäs hänen nimensä on? Harmaatukkainen hurmuri John Slattery on yksi niistä sivuosien tähdistä, jonka persoonalliset kasvot jäävät kyllä mieleen, mutta moni ei hänen nimeään muista.

Slatteryn näkyvin rooli on ollut 1960-luvun mainosmaailmaan sijoittuvassa Mad Menissä. Siinä hän oli päähenkilö Don Draperin sivuadjutantti Roger Sterling, ikuinen naistenmies. Kuka muuten näytteli Draperiä? Sehän oli toki Jon Hamm, en myönnä että googlasin. Mad Men nosti tähdeksi myös Peggy Olsonin näyttelijän, jonka nousujohteinen ura on vienyt hänet The Handmaid’s Talen päärooliin. Elisabeth Moss tietenkin. Kuka muisti?

Olen huomannut, että henkilökohtainen kovalevy alkaa täyttyä. Usein toistelen mielessäni mantraa: tämä näyttelijä oli siinä sen ohjaajan elokuvassa, joka on tehnyt myös sen yhden toisen elokuvan. Kasvot, tarinat ja muut yksityiskohdat jäävät mieleen, mutta nimet tipahtavat biologiseen bittiavaruuteen. Ehkä tämän jälkeen pystyn yhdistämään ainakin John Slatteryn kasvot ja nimen.

Lue myös: Salisburyn myrkytykset käy draaman keinoin läpi Skripalien myrkytyksen tutkintaa ja seurauksia