Ella Kannisen uusi sarja keskittyy Etelä-Italiaan - ”Suomi edustaa italialaisille hyvin organisoitua ihanneyhteiskuntaa”

Ella Kanninen kiertää uudessa sarjassaan Etelä-Italian tuntemattomimpia kolkkia ja kiinnittää erityistä huomiota normannien aikaansaannoksiin.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

”Tämä on vain pintaraapaisu alueen ja koko Euroopan historiaan, mutta toivon, että sarja inspiroi suomalaisia matkailijoita katsomaan Etelä-Italian monumentteja, katedraaleja ja piazzoja uusin silmin”, Ella Kanninen sanoo.

Ella Kanninen kiertää uudessa sarjassaan Etelä-Italian tuntemattomimpia kolkkia ja kiinnittää erityistä huomiota normannien aikaansaannoksiin.
(Päivitetty: )
Teksti: Anu Räsänen

Kun Ella Kanninen ja Ylen Ilkka Saari suunnittelivat uutta matkailusarjaa, sen henkisenä työnimenä oli Oudompi Italia. Vaikka nimeksi valikoitui lopulta Ellan matkassa: Etelä-Italia, pysyi näkökulma samana. Kanninen vie katsojat ällistyttäviin paikkoihin, joihin matkailija ei useinkaan tajua eksyä.

Esimerkiksi Calabrian eristäytyneissä vuoristokylissä aika tuntuu seisahtuneen muutaman sadan vuoden taakse. Mistään ei voi päätellä, että ollaan 2000-luvulla ja Euroopan unionin jäsenmaassa.

”Kävimme Calabriassa juhlissa, joiden tunnelmassa oli jotain hyvin hurjaa. Tuntui kuin olisimme todella astuneet takaisin keskiajalle”, Kanninen kertoo.

Etelä-Italia oli Kanniselle itselleenkin se oudompi Italia. Hän on asunut maassa vuodesta 2003, mutta aina pohjois- ja keskiosissa. Haave eteläisiä seutuja käsittelevästä ohjelmasta oli itänyt vuosikymmenen taitteesta saakka. Silloin Kanninen teki edellisen Italia-sarjansa Tie Roomaan.

Suomalaisuudesta on hyötyä

Kannisen haave alkoi muuttua todeksi, kun Ilkka Saari otti häneen yhteyttä. Myös Saari on innokas Italian-tutkija. Hän on puolestaan erikoistunut viikinkien jälkeläisten normannien historiaan.

Sarjan lopullinen idea muotoutui keskustellen ja molempien mielenkiinnonkohteet yhdistäen.

”Päädyimme ottamaan punaiseksi langaksi sen, mitä kaikkea normannit ovat Italiassa melskatessaan saaneet aikaan”, Kanninen tiivistää.

Saari käsikirjoitti ohjelman historiaa käsittelevät osuudet, ja Kanninen keskittyi nykypäivään. Hän tutki ruokakulttuuria sekä etsi mielenkiintoisia tapahtumia, festivaaleja ja haastateltavia normannien jalanjäljiltä.

Taustatyössä Kanniselle oli erityistä hyötyä siitä, että hän elää kahden kulttuurin välimaastossa.

”Italialaiset suhtautuvat muualta tuleviin kadehdittavan luonnollisesti ja terveen uteliaasti, ja suomalaisena saan yleensä aina positiivisen vastaanoton. Suomi edustaa italialaisille hyvin organisoitua ihanneyhteiskuntaa, jossa ollaan tasa-arvoisia ja korkeasti koulutettuja.”

Mukana uskontoa ja rikollisuutta

Pelkillä suomalaisilla sukujuurilla ei kuitenkaan töitä tehdä. Paikallisen toimintakulttuurin tuntemus on toimittajalle elintärkeä työkalu.

”Italiassa täytyy tuntea käyttäytymissäännöt ja koreografiat ja osata asettaa sanansa oikein. Erityisen tärkeää se on silloin, kun haluaa tehdä juttua vaikkapa uskonnollisista riiteistä tai haastatella tuomareita, jotka taistelevat järjestäytynyttä rikollisuutta vastaan.”

Näitä molempia aiheita sivutaan myös sarjassa.

”Emme pysähdy järjestäytyneeseen rikollisuuteen pitkäksi aikaa, mutta emme myöskään halua lakaista aihetta maton alle. Niin kauan kuin ilmiötä ei saada kitkettyä tästä maasta, siitä täytyy puhua.”

Ellan matkassa: Etelä-Italia, ke 24.1. klo 21.00 Teema & Fem

X