Väkivallan anatomia -dokumentissa tutkitaan väkivallan juuria

Elämme ihmiskunnan rauhanomaisinta aikaa. Väkivallan anatomia -ohjelmassa tutkitaan väkivallan juuria ja miten se on muuttunut kautta ihmiskunnan historian.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Prisma: Väkivallan anatomia.

Elämme ihmiskunnan rauhanomaisinta aikaa. Väkivallan anatomia -ohjelmassa tutkitaan väkivallan juuria ja miten se on muuttunut kautta ihmiskunnan historian.
Teksti: Pertti Avola

Maailmamme näyttää nykyään väkivaltaisemmalta kuin koskaan, mutta tieteellinen tutkimus tukee toisenlaista näkökantaa. Väkivallan määrä on itse asiassa maailmassa vähentynyt, kun ottaa huomioon pitkän ajanjakson 10 000 vuoden takaa nykypäiviin. Näin väittää ainakin kanadalais-yhdysvaltalainen psykologi ja kognitiotieteilijä Steven Pinker teoksissaan The Better Angels of Our Nature (2011) ja Enlightenment Now (2018). Pinker toimii pääkommentaattorina kaksiosaisessa Prisma-dokumentissa Väkivallan anatomia.

Aihettaan animaatioilla ja selkein termein kansantajuistava dokumentti kertaa Pinkerin teorioita ja tukee niitä sekä historiallisilla esimerkeillä että monenlaisilla tieteellisillä kokeilla ja myös muiden asiantuntijoiden lausunnoilla. Hyvin selkeästi siinä hahmotellaan, mitkä tekijät ovat ihmiskunnan kehityksessä vaikuttaneet väkivallan vähenemiseen ja kuinka samat tekijät ovat toisaalta olleet aiheuttamassa valtiollista väkivaltaa ja sen kautta sotia.

Dokumentin toisessa osassa tarkastellaan muun muassa väkivallattomia vastarintaliikkeitä, tuloerojen vaikutusta väkivallan syntyyn sekä sitä, voiko väkivaltaa ehkäistä samalla tavoin kuin kulkutautien leviämistä – tai vaikka jalkapallon avulla.

Prisma: Väkivallan anatomia, ke 23.9. klo 19.00 Tv1

Lue myös: Dokumentti Pyramidihuijaus kertaa verkostomarkkinointia ja siihen liittyviä sudenkuoppia

X