Valonsieppaaja kertoo arkkitehti Juha Leiviskän suhteesta luonnonvaloon ja sen käytöstä rakennusten suunnittelussa

Elokuva lähestyy valon käyttöä kansainvälisesti palkitun arkkitehdin, akateemikko Juha Leiviskän ja hänen töidensä kautta.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Charlotte Airaksen lyhyt dokumenttielokuva luonnonvalosta ja sen käytöstä arkkitehtuurissa.

Elokuva lähestyy valon käyttöä kansainvälisesti palkitun arkkitehdin, akateemikko Juha Leiviskän ja hänen töidensä kautta.
Teksti: Pertti Avola

Valo on tärkeä työkalu maalaustaiteessa ja valokuvauksessa, mutta myös arkkitehtuurissa. Arkkitehti, akateemikko Juha Leiviskän (s. 1936) mukaan valo on tärkein elementti tilan luojana.

Charlotte Airaksen puolituntinen dokumentti Valonsieppaaja kertoo Leiviskän suhteesta luonnonvaloon, ja siitä, miten hän on sitä käyttänyt suunnittelemissaan rakennuksissa.

Leiviskä kasvoi Tampereella korkeamman rakennuksen piharakennuksessa, johon tuleva ainoa valo oli heijastumaa vastapäisestä seinästä. Myöhemmin opiskeluaikanaan hän ihastui Etelä-Saksan myöhäisbarokkikirkkojen valovaikutelmaan, jota hän on soveltanut omissa töissään suorakulmaisiin muotoihin.

Dokumentissa kuullaan Leiviskän mietteitä valosta, kuullaan alun perin muusikon urasta haaveilleen arkkitehdin pianonsoittoa sekä vieraillaan sellaisissa Leiviskän merkkiteoksissa kuin Pyhän Tuomaan kirkossa Oulussa, Myyrmäen kirkossa sekä Kalasataman Kipparintalossa.

Kuvat Leiviskän interiööreistä ja saksalaisten myöhäisbarokkikirkkojen sisätiloista havainnollistavat arkkitehdin vaikutelmia ja pyrkimyksiä valon ja sen heijastusten suhteen. Leiviskä sanoo, että hän on aina lähtenyt historiasta ja että perinteen täytyy näkyä nykyarkkitehtuurissakin vahvasti. Siitä hänen omat työnsä ovat huikean kauniita esimerkkejä.

Valonsieppaaja, tiistai 28.12. klo 23.15, Teema & Fem

X