Van Der Valk – Amsterdamiin sijoittuva poliisisarja perustuu Nicolas Freelingin dekkarihahmoon

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Nelikymppisen Marc Warrenin (kuvassa) esittämänä Van der Valkista on tullut salskea toimintasankari. 
Nelikymppisen Marc Warrenin (kuvassa) esittämänä Van der Valkista on tullut salskea toimintasankari.  © Elmer van der Marel / Yle kuvapalvelu
Kolmiosaisen sarjan Van Der Valk, kanavakaupungin kyttä aloitusjakso perustuu Freelingin ensimmäiseen Van der Valk -kirjaan Kuolema Amsterdamissa.

Vuonna 2003 kuollut brittiläinen dekkarikirjailija Nicolas Freeling oli meilläkin sen verran suosittu, että kaikki hänen hollantilaispoliisi Van der Valkista kirjoittamansa jännärit julkaistiin suomeksi WSOY:n Sapo-sarjassa. Freeling myönsi avoimesti, että Van der Valkin esikuva oli Georges Simenonin komisario Maigret, ja paljon maigretmaista Van der Valkin olemuksessa ja tutkintametodeissa onkin. Hahmosta on myös tehty useita tv-sarjoja, mutta tästä tuoreimmasta brittiversiosta Van der Valk, kanavakaupungin kyttä Freelingin kirjojen ystävät tuskin tunnistavat Van der Valkia.

Poissa on keski-ikäisen poliisimiehen rauhallinen olemus ja fiksu ranskalainen Arlette-vaimo. Tilalla on klisee: ihmissuhteissaan epäonnistuva ja äreä, mutta työssään hyvä yksinäinen susi.

Van Der Valk, kanavakaupungin kyttä -sarjan aloitusjakso perustuu Freelingin ensimmäiseen Van der Valk -kirjaan Kuolema Amsterdamissa (1962), mutta tarina on kirjoitettu kokonaan uusiksi. Rikokset liittyvät nyt kahden vastakkaisia aatteita edustavien poliitikkojen vaalikampanjoihin. Amsterdamissa tehdyt kuvaukset tuovat sarjaan aitoa tunnelmaa. Muuten se on vain sujuvaa, mutta kauhtunutta rutiinia.

Van Der Valk, kanavakaupungin kyttä, su 19.1. klo 22.05 Tv1

Lue myös: FBI – Rikossarjassa riittää toimintaa, väkivaltaa ja kuolemaa

X