Vartioitu kylä 1944 – tarina ystävyydestä sodan keskellä

Jaa artikkeliTilaa Seura
Timo Linnasalon draama Vartioitu kylä 1944.
Timo Linnasalon draama Vartioitu kylä 1944. © Yle kuvapalvelu
Vartioitu kylä 1944 käsittelee vahvasti ystävyyden ja vihollisuuden teemoja. Valtiot saattavat olla sodassa keskenään, mutta asia ei vaikuta elokuvien nuorukaisten ystävyyteen.

Timo Linnasalon sota-ajan draama Vartioitu kylä 1944 on yksi hienoimpia kotimaisia esikoisohjauksia. Timo Linnasalo on viime vuosina tehnyt varsin ensiluokkaista jälkeä leikkaajana, muun muassa Jussi-palkinnon arvoisesti elokuvissa Mies vailla menneisyyttä (2002) ja Le Havre (2011). Miehellä on kuitenkin ansiolistallaan myös turhan vähälle huomiolle jäänyt persoonallinen ohjaajanura. Pari viikkoa sitten häneltä nähtiin omintakeinen tulevaisuudenkuvaus Aurinkotuuli (1980). Nyt on vuorossa historiaan sijoittuva esikoisohjaus vuodelta 1978.

Eletään jatkosodan viimeistä kesää. Tappamiseen turtunut nuori kaukopartiomies Jaakko Tulivaara (Timo Torikka) saapuu hermolomalle kotikyläänsä, jota kersantti Tolvasen (Antti Litja) johtama ryhmä vartioi. Paikalle löytää yllättäen myös haavoittunut neuvostodesantti (Raimo Grönberg). Hän osoittautuu Jaakon vanhaksi lapsuudenystäväksi, jonka puna-aatteinen perhe muutti ennen sotia rajan toiselle puolelle.

****

Vartioitu kylä 1944, ti 17.12. klo 22.00 Yle Teema & Fem

Lue myös: Dokumentti palaa toisen maailmansodan jälkeisiin vuosiin, jolloin Tanska otti hoiviinsa yli 20 000 sotalasta yhdestätoista muusta maasta

X