Vatikaani vaikeni holokaustin hirmutekojen aikana – Oliko paavi Pius XII salaa antisemiitti, heikko opportunisti vai viileä diplomaatti?

Jaa artikkeli
Ohjelmassa tarkastellaan Vatikaanin ja paavi Pius XII roolia toisen maailmansodan aikana. © PerlePress Productions/Yle
Steven Pressmanin dokumentti tarkastelee yhtä 1900-luvun historian kiistellyistä hahmoista, paavi Pius XII:ta. Hän toimi paavina toisen maailmansodan aikana ja kylmän sodan ensimmäisinä vuosina.

Ennen paaviksi tuloaan Eugenio Pacelli toimi edeltäjänsä, paavi Pius XI:n johtaman Vatikaanivaltion ulkoministerinä. Pius XI:n aikomus oli tuomita jyrkästi antisemitismi ja fasismi, mutta hän kuoli helmikuussa 1939.

Kun Pacellista tuli paavi, hän turvautui puolueettomuuteen, eikä koskaan ottanut kantaa fasismia ja juutalaisvainoja vastaan. Hän katsoi suoran kannanoton pilaavan Vatikaanin välit niin Saksan kuin Italiankin fasistijohtoon.

Paavin ja häneen vaikuttamaan pyrkivien amerikkalaistahojen vaiheita seurataan kronologisesti, mutta näkökulma Pius XII:n toimiin ei ole yksipuolinen.

Viime vuonna avautuneet paavia koskevat Vatikaanin arkistot saattavat lopulta paljastaa, oliko Pius XII salaa antisemiitti, heikko opportunisti vai Vatikaania suojelemaan pyrkivä viileä diplomaatti. Lainaus Elie Wieseliltä kyllä aika hyvin näyttää, mitä mieltä ohjelman tekijät ovat paavin toimista.

Historia: Vatikaani ja holokausti, ke 24.11. klo 19.00, TV1

X