Vermeer – yksinäisyydestä ikoniksi: Arkisuuden mestarin tylsä elämä kiehtoo, koska siitä tiedetään vähän ja se päättyi nopeaan kuolemaan

Jaa artikkeli
Turbaanipäinen tyttö
Johannes Vermeerin maalaus Turbaanipäinen tyttö © Yle kuvapalvelu

Maalari Johannes Vermeerin (1632–1675) hiljainen, pidättyväinen maailma on avoin tulkinnoille, joihin haltioitunut ranskalaisdokumentti antaa pohjan kuin plakaatti taidemuseon seinällä.

Perustiedot hollantilaismaalarista opetetaan vermeeriläisittäin: miellyttävästi, rauhallisesti ja tutkiskellen. Dramatisoiduilla kohtauksilla näytetään kultakauden Hollanti ja annetaan selitys, miksi porvarikukoistus nosti pienen maan taidetta.

Maalari asui naisten, sukulaisten ja palvelijoiden, taloudessa ja keskittyi tallentamaan samankaltaisia näkyjä. Arkisuuden mestarin tylsä elämä kiehtoo, koska siitä tiedetään vähän ja se päättyi nopeaan kuolemaan.

Isä–poika-työpari Guillaume ja Jean-Pierre Cottetin elokuva havainnollistaa röntgenkuvilla ja maalausvertailuilla, miten huolella sommitellut teokset rakentuivat ja mitä esineitä Vermeer karsi kurkistuksen vaikutelman voimistamiseksi.

Vermeer – yksinäisyydestä ikoniksi, ti 5.6. klo 20.00 Yle Teema & fem

X