Viiden tähden elokuva: Viscontin Tiikerikissa – mukana Claudia Cardinale, Burt Lancaster ja Alain Delon

Alain Delon ja Claudia Cardinale näyttelevät elokuvassa Tiikerikissa.
© yle kuvapalvelu
Luchino Viscontin Tiikerikissa on jo puoli vuosisataa komeillut maailman parhaiden elokuvien listoilla.

Luchino Visconti (1906–76) varisteli myös oman vauraan aatelissukunsa juuria historiallisilla eepoksillaan, joista Tiikerikissa (Il Gattopardo, Italia – Ranska 1963) on jo puoli vuosisataa komeillut maailman parhaiden elokuvien listoilla.

Giuseppe Tomasi di Lampedusan ainoaan, postuumisti julkaistuun romaaniin pohjautuva monisyinen eepos on muihinkin taiteenlajeihin vertautuva analyysi osin väkivaltaisestakin yhteiskunnallisesta murroksesta 1860-luvun Sisiliassa. Aristokraattien murenevan vallan rinnalle nousee uusi porvaristo.

Nino Rotan hienoa musiikkia

Muutosta seuraa ja sen vaikutuksia pohtii ruhtinas (Burt Lancaster), jonka veljenpojalle (Alain Delon) naitetaan porvarisperheen tytärtä (myös roolihahmonsa äitiä esittävä Claudia Cardinale).

Teoksen teemat kiteytyvät sen lopun laajassa tanssiaiskohtauksessa.

Nino Rotan musiikki kuuluu hänen komean uransa hienoimpiin.

Elokuvasta esitetään restauroitu kopio, joka vaatii tulla nähdyksi isosti, kaikessa visuaalisessa loistossaan. ✪✪✪✪✪

Tiikerikissa, la 10.2. klo 21.00 Teema & Fem