Viiden tähden elokuva Teemalla: Kuin raivo härkä on psykologinen nyrkkeilyelokuva – Robert De Nirolta tinkimätön roolisuoritus

Jaa artikkeli
Kokonaisvaltaisesti näyttelemiseen suhtautuva Robert De Niro sekä treenasi itsensä huippukuntoon että lihotti lähes 30 kiloa läpi vuosikymmenten kulkevaa roolia varten. © Yle Kuvapalvelu

Draama/ (Ragin Bull, USA 1980) Monet amerikkalaiselokuvan merkkiteokset kertovat nyrkkeilystä, mutta yksi on ylitse muiden. Ohjaaja Martin Scorsesen nyrkkeilyelokuvan vertaista ei elokuvahistoria tunne.

Usein amerikkalaisten nyrkkeilyelokuvien teemana on ollut lajin ympärillä pyörivä korruptio ja järjestäytynyt rikollisuus, mutta Kuin raivo härkä on psykologinen tutkielma miehestä, jonka sisällä kiehuva raivo teki hänestä kehässä mestarin ja yksityiselämässä häviäjän.

Tositarinaan Jake La Mottasta Scorsese lisäsi rutkasti omaa, vahvaa amerikanitalialaisen kulttuurin ja asenteiden tuntemustaan.

Nyrkkeilyä hän kuvaa rankan fyysisesti, kivun voi melkein tuntea ja veren maistaa.

Kokonaisuus on väkevä, jokaisella mustavalkoisella kuvallaan hermostunutta energiaa uhkuva mestariteos, jonka kruunaa Robert De Niron koko keholla tinkimättä toteutettu roolityö.

De Niro saikin suorituksestaan uransa toisen Oscarin.

Hyviä ovat myös Cathy Moriarty Jaken vaimona ja Joe Pesci hänen veljenään.

✪✪✪✪✪

Pe 27.7, klo 21.00, Teema & Fem

X