Ville Jaaranto lähtee tekemään matkaa sähköpyörätuolilla Oulusta Lissaboniin

Jaa artikkeli
Pyörätuolilla Lissaboniin
Ville Jaarannon matkaa sähköpyörätuolilla seurataan dokumentissa. © YLE KUVAPALVELU

Ei voi vaatia, että Aleksi Purasen matkadokumentti Wheels of Freedom olisi hauska tai hellyttävä, mielenkiintoinen tai edes vammaisliikkumisen esteettömyyttä tutkiva. Siihen koko aihe on kovin vaativa.

Ohjelma nimittäin seuraa, kuinka Ville Jaaranto lähtee sähköpyörätuolillaan ajamaan talvisesta Oulusta kohti kaukaista Lissabonia. Mukana kulkevat avustajat ja kuvausryhmä.

Jo alkuvaiheessa joudutaan miettimään, pitäisikö pyörätuoli sittenkin nostaa auton kyytiin. Se olisi itsemääräämisoikeuteni rajoittamista, protestoi Ville – jonka (selkeämpänä) puheäänenä kuullaan välillä toistakin henkilöä.

Turhautumisten ja riitojen hetkiä tulee yhä enemmän. Hetkittäin ohjelma kuitenkin on kuin onkin myös hauska, hellyttävä tai mielenkiintoinen. Esteettömyys ei nouse esiin ainakaan siten kuin idealistisesti saattoi ajatella: pääseekö pyörätuoli rullaamaan kuinka vapaasti pitkin Eurooppaa.

Esteitä ja haasteita riittää jo ryhmän omassa jaksamisessa ja motivoitumisessa. Ja jälkipelissä. Joista viimeinen sitten hellyttääkin!

Pyörätuolilla Lissaboniin, ma 8.10. klo 21.30 Tv1