Virolainen O2 on hivelevän tyylikäs vakoilujännäri 1930-luvun tapahtumista

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Tiedustelu-upseeri Feliks Kangur (Priit Võigemast) joutuu tiukkojen ratkaisujen eteen. © Taska Film
Tiedustelu-upseeri Feliks Kangur (Priit Võigemast) joutuu tiukkojen ratkaisujen eteen. © Taska Film
Eletään Molotov-Ribbentrop -sopimuksen aikoja. Suomea ja Viroa jaetaan Neuvostoliiton etupiiriin. Helsingissä oleillut kapteeni Feliks Kangur (Priit Võigemast) kutsutaan takaisin Tallinnaan, kun yksi sotilastiedustelun asiamiehistä surmataan. Tehtävänä on selvittää murhan takana olleen kaksoisagentin henkilöllisyys.

Virolainen Taska Film on erikoistunut maansa historiaa kuvaaviin elokuviin. Vapaussodan vuosista (Nimet marmoritaulussa) on menty toisen maailmansodan (1944) kautta 1980-luvun Neuvosto-Eestin tunnelmiin (Loikkarit). Ammattitaito on vuosien varrella vakiintunut. Nyt nähtävä O2 on hivelevän tyylikäs vakoilujännäri 1930-luvun viimeisistä vuosista.

Enemmän puheen kuin toiminnan varassa etenevä O2 tuo parhaimmillaan mieleen laadukkaimmat John le Carré -sovitukset (Pappi lukkari talonpoika vakooja, A Most Wanted Man). Margus Pajun (Soppalinnan salaseura) ohjauksesta huokuu vahva genren taju. Lisäpisteitä tuo pieteetillä toteutettu ajankuva ja Priit Võigemastin vahvasti läsnä oleva päärooli.

****

O2, ke 22.12. klo 22.20, Teema & Fem

X