Voiko sisäistä kelloa siirtää? Dokumentti selvittää vuorokausirytmin muuttamisen vaikutuksia

Voiko sisäistä kelloa siirtää? Tutkijat altistavat koehenkilön elämään eristettynä ulkomaailmasta maanalaisessa bunkkerissa 10 päivän ajan.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Tarkoituksena on selvittää, kuinka vuorokausirytmin muuttaminen vaikuttaa sisäisen kellon toimintaan. 

Voiko sisäistä kelloa siirtää? Tutkijat altistavat koehenkilön elämään eristettynä ulkomaailmasta maanalaisessa bunkkerissa 10 päivän ajan.
(Päivitetty: )
Teksti: Henri Waltter Rehnström

Otsikon kertoma aihe Voiko sisäistä kelloa siirtää? on tärkeämpi, mitä helposti saattaisi luulla. 25 prosenttia ihmisistä on yökyöpeleitä, toiset 25 aamuvirkkuja. Loput 50 ovat jotakin näiden väliltä.

Muun muassa edellä mainittu opitaan tämänkertaisesta Prisma-dokumentista. Aihetta tarkastellaan erityisesti rukkaamalla ohjelmassa esiintyvien ihmisten nukkumis- ja valvomisrytmiä. Hurjimmassa ihmiskokeessa mies pannaan kymmeneksi päiväksi ikkunattomaan bunkkeriin ilman kelloa. Kaveri on entinen kommando, mutta siitä huolimatta ajantajun häviäminen vie hänet liki murtumispistettä.

Miten valonmäärä vaikuttaa uneen?

Dokumentissa puhutaan myös paljon valosta ja sen vaikutuksesta unen saantiin. Näin pohjoisessa asuvana olisi ollut hauska tietää, mitä tutkijat olisivat sanoneet täkäläisistä olosuhteista. Meillä kun päivän pituus on talvella aivan erilainen kuin kesällä.

Ohjelmassa valokysymystä käsitellään hyvin pitkälti keskieurooppalaisesta näkökulmasta.

Prisma: Voiko sisäistä kelloa siirtää? ke 29.1. klo 19.00 Tv1

Lue myös: Davosin foorumin kulisseissa: Mitä foorumin kulisseissa todella tapahtuu?

Lue myös: Vuorokausirytmi poikkeaa normaalista – Lihottaako yövalvominen ja iltasyöminen?

Lue myös: Eikö uni tule silmään, vaan valvot yöllä? Syitä on monia – Vältä ainakin näitä!

X