Volodymyr Zelensky: A Hero Rises kiillottaa presidentin kuvaa kritisoimatta – Dokumentti pureutuu myös Ukrainan sodan syihin ja seurauksiin

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Volodymyr Zelensky: A Hero Rises
Tv-uralta politiikkaan vaihtanut Volodymyr Zelensky valittiin Ukrainan presidentiksi vuonna 2019. © Lehtikuva
Dokumentti seuraa Zelenskyn valtaannousua ja pelotonta puolustautumista Venäjää vastaan.

Miten suosittu näyttelijä kohosi Ukrainan presidentiksi ja eurooppalaiseksi sankariksi? Uunituore dokumentti Volodymyr Zelensky: A Hero Rises Volodymyr Zelenskyista kiillottaa päähenkilönsä kuvan mahdollisimman puhtaaksi. Sävy on siis vahvasti propagandistinen, mutta tuskinpa toisenlainen lähestymistapa olisi tällaisena aikana ollut edes mahdollinen, saati toivottu.

Dokumentti ei kuitenkaan keskity pelkkään Zelenskyin henkilökulttiin, vaan toimii myös yksityiskohtaisena katsauksena Ukrainan sodan syihin ja seurauksiin. Toiseksi päähenkilöksi ja tarinan pahikseksi kohoaa Vladimir Putin. Asiantuntijoiden kautta hänen perustelunsa sodan oikeutuksesta murretaan yksi toisensa jälkeen.

Kolmantena päähenkilönä toimii Ukrainan kansa. Heidän kauttaan välitetään kansan hätä, mutta myös halu taistella tyranniaa vastaan. Kuvamateriaali tuhotuista siviilikohteista puhuu omaa karua kieltään sodan mielettömyydestä. Hävitettyjä rakennuksia vasten kuullaan erään haastateltavan osuva kommentti Putinista hiekkakakkuja rikkovana lapsena.

Volodymyr Zelensky: A Hero Rises, perjantai 1.7. klo 21.00, Nelonen

Lue myös: Ukrainan presidentti Volodomyr Zelenskyi käyttää ääntään taitavasti kuin asetta: rohkaisuun ja myötätunnon keräämiseen maailmalta

Volodymyr Zelenskyi

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi on pilapiirtäjien ja katutaiteilijoiden uusi suosikkihahmo kaikkialla Euroopassa – helposti tunnistettava kansanjohtaja.
© Armend Nimani/AFP/LK

X