Vuoksi virtaa vuolaasti on Arvo Tuomisen ymmärtäväinen ja ajaton dokumentti itärajan takaa

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Vuoksi virtaa vuolaasti
Vuoksi on kohtalon joki, joka yhdistää Saimaan ja Laatokan sekä Suomen ja Venäjän. © Bardak/Yle
Vuoksen rannoilla on sodittu ja sovittu, alistettu luontoa ja ihmistä sekä levitetty uskoa ja ateismia.

Entinen a-studiolainen Arvo Tuominen alkoi kuusikymppisenä erikoistua täysin dokumentteihin, joissa katsastetaan kohteita itärajan takana. Monen ohjelman jälkeen paistaa jo tuttuus, kun Vuoksi virtaa vuolaasti -dokumentissa Tuominen hurruuttaa vuosimallin 1961 Volga-autolla Vuoksen joenvartta Imatralta Taipaleenjoen taistelupaikoille ja Laatokalle. Aiemmin Tuominen on kolunnut Äänistä, Vienaa, Syväriä ja toki myös Viipurin ja Pietarin kaupunkeja.

Aihe, tämä yksi joki, pysyy ongelmitta hallinnassa. Imatran jyhkeästä koskesta tuli jo 1700-luvulta lähtien Pietarin eliitin turistivetonaula Katariina Suuren vierailtua maisemissa. Heti rajan takana on teollinen Enso eli Svetogorsk. Tuominen esittelee sotiin asti Suomelle kuuluneen Vuoksen muutoksia, kuten Kaukolan kirkon matkaa Leningradin piirin jättikanalaksi, kaatopaikaksi ja taas kirkoksi.

Ymmärtäväinen, ajaton filosofia on totuttua Tuomista, mutta yhteen ovat nykytekniikat iskeneet näppinsä: Tuomisellakin drone näyttää jo virran koukeroisia muotoja ylhäältä.

Vuoksi virtaa vuolaasti, sunnuntai 16.1. klo 18.30, TV1

X