Taaperoiden asekoulutus sai lämpimän vastaanoton USA:n republikaaneilta – Borat-koomikko Sacha Baron Cohen jymäyttää vaikuttajia Who is America? -sarjassaan

Jaa artikkeliLähetä vinkki
© Creative Commons

Ali G, Borat ja Brüno ovat niminä ainakin suomalaiselle yleisölle tunnetumpia kuin niiden takana oleva brittikoomikko Sacha Baron Cohen. Anonyymius on ollut Baron Cohenille työväline. Siksi hänen uudesta Who is America -sarjastakaan ei kuultu mitään kuin vasta juuri ennen sen esitystä.

Baron Cohenin huumoria tunteville kyseessä on tuttu paketti. Koomikko naamioituu erilaisiksi yliampuviksi hahmoiksi ja kohtaa kameran edessä oikeita ihmisiä. Viitekehyksen tarjoaa USA:n totaaliseen karnevaaliin ajautunut yhteiskunta.

Baron Cohen lyö sekä oikealta että vasemmalta, mutta naurunalaiseksi itsensä tekevät lähinnä oikeiston radikaalisiiven edustajat. Aselobbarit ja republikaaniedustajat ottavat avosylin vastaan Baron Cohenin israelilaishahmo Erran Moradin idean taaperoikäisten asekoulutuksesta. Sen sijaan liberaali Bernie Sandersin kiusaamisesta ei oikein irtoa mitään.

Ohjelmaan juksatuista henkilöistä USA:n entinen varapresidenttiehdokas Sarah Palin on jo ehtinyt kertomaan närkästyksensä. Entinen varapresidentti Dick Cheney puolestaan laittaa tiiseripätkässä nimikirjoituksensa Baron Cohenin hahmon vesikidutussettiin.

Baron Cohenin huumori on kiusallisen tehokasta. Kohtaamisia on vaikea katsoa kiemurtelematta. Silti ensimmäinen jakso tuntui hieman tunkkaiselta kierrätystavaralta. Baron Cohen on tehnyt saman jo monta kertaa, mikä syö tehoja aikanaan kovin radikaalilta tuntuneesta tyylistä. Mutta, ennen kaikkea maailma on muuttunut: Amerikan laitaoikeistosta on tullut mainstreamia, eivätkä hulluimatkaan puheet enää oikein yllätä.

Who is America?/ HBO Nordic

X