Why We Hate -dokumentti pohtii ihmislajin julmuutta ihmisyyden perusteista alkaen

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Teksti: Tero Kartastenpää

Viha on massa-ampumisten ja pilkkapolitiikan Yhdysvalloissa suuri ongelma. Dokumenttisarja lähtee vastaamaan nimensä kysymykseen – miksi me vihaamme – ihmisyyden perusteista. Evoluutiobiologit selventävät, kuinka ihminen on selviytynyt, koska lajilla on kyky julmuuteen. Nuoret kiusatut ja kiusaajat kertovat, miten toisten alentaminen koulussa syntyy.

Ohjaajat Geeta Gandbhir ja Sam Pollard ovat kokeneita dokumentaristeja, jotka ovat käsitelleet elokuvissaan esimerkiksi rotua, vankeja ja taidetta. Odotuksia nostatetaan sillä, että tähtidokumentaristi Alex Gibney ja elokuvamoguli Steven Spielberg ovat osatuottajina. Energisen, vihaa yhteenvetävän alun jälkeen sarja taantuu tavallisen tiededokumentin tasolle. Puhuvat päät ohjaavat kerrontaa ja kuvituskuvia vaivaa muovisuus.

Rauhoittava tutkijapuhe toimii tehoimmin, kun se kehystää oikeita tapauksia. Nettivideoesimerkit ovat täynnä hakkaamista, huutamista ja ammuskelua. Sarja yrittää tieteen avulla pohtia, olisiko näiden vihaajien mahdollista muuttua.

Why We Hate, to 17.10. klo 22.00 Tv5

X