Yhteishenki ratkaisee jääkiekon maailmanmestaruuden – Olli Jokinen: ”Suomen maajoukkueessa henki on aina ihan tapissa”

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Jääkiekon MM
C Moren asiantuntijat ylhäältä vasemmalta: Karri Kivi, Olli Jokinen, Tero Lehterä, Sami Kapanen. Alhaalla vasemmalta: Lasse Kukkonen, Petri Kontiola, Lauri Marjamäki ja Mikko Koivu. © MTV
Jääkiekon maailmanmestaruuskilpailut järjestetään Suomessa Tampereen uunituoreella Areenalla. Entiset maajoukkuetähdet Lasse Kukkonen ja Olli Jokinen uskovat Leijonien henkiseen iskukykyyn.

Miten voitetaan jääkiekon maailmanmestaruus? Vuoden 2011 maailmanmestari ja nelinkertainen Suomen mestari Lasse Kukkonen sanoo, että kaiken takana on joukkueessa annetun roolin rakastaminen sekä yhtenäisyys ja arvonanto. Lyhyesti sanottuna yhteishenki.

”Yhtenäisyys syntyy siitä, että välität kaverista”, Lasse Kukkonen sanoo.

Vuonna 2020 pelaajauransa päättänyt ja nykyinen Kärppien kehitysjohtaja Lasse Kukkonen sanoo, että voittamista auttaa, kun joukkueeseen löydetään sellaiset ihmiset, jotka haluavat toteuttaa heille annettua roolia mahdollisimman hyvin – oli kyse sitten vaikkapa kolmosmaalivahdista tai seitsemännestä puolustajasta.

”Oli jääaika pelissä sitten viisi tai kaksikymmentäviisi minuuttia, kaikkien on voitava kokea olevansa tärkeä osa sitä ryhmää. Juuri siinä Jukka Jalosen Leijonat on monissa arvokisoissa onnistunut.”

Lasse Kukkonen huomauttaa, ettei kaikkien pelaajien tarvitse olla parhaita kavereita.

”Kun joukkueessa on 25–30 ihmistä, niin tietenkään jokainen heistä ei voi olla sellainen, jonka kanssa vietät lomat ja askartelet yhdessä joululahjat, mutta ei se poista sitä, etteikö jokainen voisi olla sellainen, josta välität ja johon luotat.”

Helmikuussa Leijonat voitti olympiakultaa, mikä nostaa joukkueen myös MM-turnauksen ennakkosuosikiksi.

”Mutta olympialaisista työ ei suoraan jatku, vaan se täytyy tehdä uudelleen.”

Lue myös: Riemu repesi kaukalossa, kun leijonat voitti pitkään odotetun olympiakullan – Näin kiekkolegendat arvioivat Suomen menestystä

Leijonat voitti ja syöksyivät finaalin loppusummerin soidessa syleilemään maalivahti Harri Säteriä, joka nousi tärkeimpien pelaajien joukkoon niin välierässä kuin loppuottelussakin. Taustalla valmennuksen muistiinpanot lentävät ilmaan.

Leijonat syöksyivät finaalin loppusummerin soidessa syleilemään maalivahti Harri Säteriä, joka nousi tärkeimpien pelaajien joukkoon niin välierässä kuin loppuottelussakin. Taustalla valmennuksen muistiinpanot lentävät ilmaan. © Jesse Väänänen

Paikataan kaverin virheet

Jokainen MM-kisoihin tuleva Leijonien pelaaja on pelannut pitkän kauden. Pelaajaurallaan 157 kertaa Suomen maajoukkuepaitaa kantanut Olli Jokinen sanoo, ettei kenellekään silti tuota vaikeuksia repiä itsestään esiin voimavaroja vielä kauden päätteeksi.

”Itse ainakin tulin aina Leijoniin sillä ajatuksella, että voitamme jotakin. Urheilun suola pelaajille on se voittaminen, ja kaikki tietävät, että Leijonissa voi voittaa.”

Myös Jokinen painottaa joukkuehengen merkitystä. Leijonissa henki on hänen mukaan ollut aina hyvä.

”Suomen maajoukkue on sellainen paikka, että se henki on aina ihan tapissa. Lisäksi tulee fiilistä siitä, että ollaan yhdessä edustamassa Suomea, mikä tekee pelaamisesta vielä suuremman asian kuin seurajoukkueessa. Nyt vielä Tampereella tulee olemaan kotikatsomot täynnä, se tulee olemaan pelaajille upeaa.”

Olli Jokisen mukaan hyvä joukkuehenki konkretisoituu fyysisinä tekoina kaukalossa.

”Kun on hyvä henki, se tarkoittaa esimerkiksi useammin kiekon eteen heittäytymistä ja pikku kahinoissa kaverin puolustamista, tai vaikkapa kaverin virheitten auttamista.”

Lue myös: Olli Jokinen toi SM-liigaan uudenlaisen ajattelutavan: ”En ole keksinyt näitä asioita yhdessä illassa”

Lasse Kukkonen ja Olli Jokinen MM-kisojen televisiolähetysten kommentaattoreina

”Haluan nostaa esiin positiivisia asioita pelaajista. On nimittäin tosi helppo homma olla siellä studiossa ja heitellä kommentteja. Täytyy muistaa, että pelaajat ovat se pelin henki ja ydin, eikä kommentaattori saa nousta suuremmaksi asiaksi”, Olli Jokinen sanoo.

Jääkiekon MM, pe 13.–29.5., MTV3 ja C More

Lue myös: Jääkiekkoilija Marko Anttilan vaikea tie olympiavoittajaksi – Ura lähti nousuun viime hetkellä: ”Tajusin, että vielä on ohut sauma ammattilaisuuteen”

Marko Anttila kertoo saaneensa urallaan valtavasti tukea niin lapsuudenkodistaan kuin nyt omalta perheeltään.

Marko Anttila kertoo saaneensa urallaan valtavasti tukea niin lapsuudenkodistaan kuin nyt omalta perheeltään. © Tommi Tuomi

X