Ykkösaamun Jari Korkki ja Seija Vaaherkumpu ovat aina ajassa kiinni

Ykkösaamu
Seija Vaaherkumpu ja Jari Korkki luotsaavat Ykkösaamua vuoron perään kolmen viikon jaksoissa. © Jyrki Valkama/Yle Kuvapalvelu
TV1:n ajankohtaisohjelma Ykkösaamu on jo kymmenvuotias. Seija Vaaherkumpu ja Jari Korkki ovat tottuneet työssään siihen, että öinen puhelu voi panna koko ohjelman uusiksi.

Kun Jari Korkin herätyskello soi anivarhain talvipimeänä lauantaiaamuna, hänen aivojensa läpi vilahtaa ajatus: onko sinne töihin ihan pakko mennä? Korkin kollega Seija Vaaherkumpu tunnistaa tunteen.

”Kyllä minäkin mietin joskus ajellessani läpi pimeän ja tyhjän kaupungin, kohti tyhjiä Ylen studioita, että ihan todellako olen taas menossa sinne. Ja niin vain aina tulen tänne”, Vaaherkumpu tuumaa Ykkösaamun haastattelupöydän ääressä.

Aamuöiset epäilyksen hetket ovat kuitenkin harvinaisia ja kiitävät nopeasti ohi. Tosiasiassa sekä Vaaherkumpu että Korkki pitävät kovasti työstään, jossa he saavat tehdä pitkiä, rauhallisia haastatteluja.

Kymmenen vuotta Ykkösaamua

TV1:n Ykkösaamu rakennettiin 10 vuotta sitten Lauantaiseura-ohjelman perustalle. Korkki on ollut Ykkösaamussa mukana alusta asti, Vaaherkumpu liittyi mukaan ohjelman historian ensimmäisenä naisena 2011.

Kaksikko tekee Ykkösaamua vuorotellen kolmen viikon jaksoissa. Väliviikoilla Vaaherkumpu tuottaa, juontaa ja toimittaa samannimistä ohjelmaa radiossa. Korkki taas työskentelee reportterina Ylen politiikan toimituksessa.

Työviikko alkaa tiistaina

Vaaherkumpu vertaa Ykkösaamun tekemistä repun kantamiseen. Kun työviikko alkaa tiistaina, alkavat myös taustatyöt haastattelua varten; toimittajan reppuun alkaa kertyä tavaraa.

Loppuviikosta tietoa on paljon ja painolasti on jo melkoinen. Reppua tekee mieli päästä purkamaan suoraan lähetykseen. Tuleva ohjelma pyörii mielessä vapaa-ajallakin.

Paitsi että perjantai-iltapäivänä kolmen maissa Jari Korkki pyrkii pyyhkimään kaikki Ykkösaamu-ajatukset päästään. Hän lähtee ulos toimituksesta, mieluiten jalkapallo-otteluun, tyhjentämään mielensä.

Puoli yhdeksältä perjantai-iltana Korkki palaa työn äärelle. Hän katsoo uutiset ja tarkistaa, onko maailmalla tapahtunut mitään, mikä vaikuttaisi Ykkösaamun sisältöön. Tämän jälkeen hän viimeistelee ohjelmansa käsikirjoituksen.

”Tässä suhteessa me olemme kyllä hyvin erilaisia. Minä en kirjoita tuohon kellonaikaan enää mitään, vaan menen nukkumaan”, Vaaherkumpu toteaa.

Hän kehuu Jari Korkkia käveleväksi politiikan, historian ja urheilun sanakirjaksi. Korkki sanoo vaatimattomasti, että samat tiedot löytäisi kyllä Wikipediastakin.

”Mutta sinulta on paljon mukavampi kysyä, koska Wikipedia ei puhu mitään”, Vaaherkumpu kuittaa.

Puhelu Esko Aholle keskiyöllä

Joskus vielä perjantain iltauutisten jälkeenkin ehtii tapahtua jotain, mikä panee koko ohjelman käsikirjoituksen uusiksi. Dramaattisin aiheenvaihdos tapahtui vuosi sitten, kun suru-uutinen Mauno Koiviston kuolemasta saavutti Jari Korkin perjantaina iltayöstä.

Korkki alkoi tavoitella haastateltavaksi aamun lähetykseen Esko Ahoa, joka oli nuori pääministeri Koiviston toisella kaudella 90-luvun alussa ja sai presidentiltä paljon tukea.

”Tavoitin Ahon vähän ennen puoltayötä. Hän kertoi olevansa kolmen tunnin ajomatkan päässä Helsingistä, pyysi viisi minuuttia miettimisaikaa – ja ilmoitti 30 sekunnin kuluttua, että totta kai hän tulee”, Korkki muistelee.

Tämän jälkeen Korkki perui seuraavalle aamulle sovitun kulttuuriministeri Sampo Terhon haastattelun.

Kovat paineet Sipilän haastattelussa

Toukokuisena perjantaiyönä 2010 Ykkösaamun suunnitelmat pani uusiksi komissaari Olli Rehn. Rehn soitti Korkille kello 1.30 ja kertoi, ettei pääsekään lähtemään Brysselistä aamulle sovittuun haastatteluun. Kreikan kriisi oli niin akuutissa vaiheessa, että Euroopan komission puheenjohtaja José Manuel Barroso komensi Rehnin viikonlopuksi töihin.

”Rehn sanoi, että on hänellä kyllä hyviäkin uutisia: jos vain huolimme, pääministeri Matti Vanhanen tulee Brysselistä lähetykseen hänen tilalleen. Eurooppa kaatuu ja euro räjähtää, ja siellä nämä kaverit pohtivat, kuka menee vieraaksi Ykkösaamuun”, Korkki myhäilee.

Kaiken kukkuraksi Korkki oli ehtinyt juuri perjantaina sairastua, joten haastattelun teki hänen silloinen aisaparinsa Petri Kejonen. Vanhanen puolestaan saapui studioon nukkumatta silmäntäyttäkään.

”Tuossa hän veti kolme Coca-Cola Zeroa ennen lähetystä, jotta pysyisi hereillä”, Korkki kertoo.

Seija Vaaherkumpu taas joutui tekemään ohjelmalleen uuden käsikirjoituksen sinä lokakuisena perjantaina 2013, kun kehitysministeri Heidi Hautala ilmoitti erostaan. Samoin sinä perjantaina, jona Jutta Urpilaiselta meni ääni.

Kaikkein tiukin paikka Vaaherkummulla oli kuitenkin edessään puolisentoista vuotta sitten, kun pääministeri Juha Sipilä antoi ensimmäisen suuren haastattelunsa niin sanotusta Ylegatesta Vaaherkummulle Ykkösaamussa.

”Se oli kyllä paineinen lähetys. Paineita tuli sekä talon sisältä että ulkopuolelta. Siinä sitten vain yritin taiteilla hyvin ohuella nuoralla ja pysytellä tasapuolisena joka suuntaan. Sen ohjelman jälkeen kyllä tiesi tehneensä töitä”, Vaaherkumpu sanoo ja naurahtaa.

Ykkösaamu, la 12.5. klo 10.05 TV1