Yksittäistapaus kuvaa naisiin kohdistuvaa vallankäyttöä arjessa

Jaa artikkeliTilaa Seura
Ympäristöasiantuntija tulee työpaikkahaastatteluun, mutta haastattelija onkin kiinnostunut jostain ihan muusta.
Ympäristöasiantuntija tulee työpaikkahaastatteluun, mutta haastattelija onkin kiinnostunut jostain ihan muusta. © Yle kuvapalvelu
Yksittäistapaus -sarjan lyhytelokuvat käsittelevät tilanteita, jotka on tapana kuitata olankohautuksella tai naurunpyrskähdyksellä, jolloin sukupuolittunut vallankäyttö tekojen taustalla jää piiloon.

Yksittäistapaus -sarja tekee näkyväksi naisiin kohdistuvan vallankäytön erilaisissa arkisissa tilanteissa. Mukana on 11 naispuolisten käsikirjoittajien ja ohjaajien lyhytelokuvaa. Materiaalista on koostettu myös kokoillan elokuva Tottumiskysymys.

Fiktiiviset tarinat perustuvat kirjoittajien omiin havaintoihin ja ovat helposti tunnistettavia muillekin naisille. Mutta oli omia kokemuksia tai ei, Yksittäistapaus-sarjan katsominen tekee hyvää kaikkien sukupuolten edustajille. Lyhytelokuvat käsittelevät tilanteita, jotka on tapana kuitata olankohautuksella tai naurunpyrskähdyksellä, jolloin sukupuolittunut vallankäyttö tekojen taustalla jää piiloon.

Sarjan avaa Maryan Abdulkarimin kirjoittama, Tine Alavin ohjaama Unelmaduuni, jossa rodullistetun naisen asiantuntemus mitätöidään työhaastattelussa. Seuraavista jaksoista erityisen puhuttelevia ovat Elli Toivoniemen kirjoittama ja ohjaama Pysäkki sekä Reetta Aallon Buduaar. Molemmat kuvaavat ahdistavasti nuorten naisten kohtaamaa seksuaalista häirintää ja painostusta.

Yksittäistapaus, ma 27.1. klo 11.50 Tv2

Lue myös: Yhdysvaltain lapsivaimot: Ellie Flynn tutustuu hätkähdyttävään amerikkalaiseen ilmiöön

X