Yle Areenan syyskuun Toivotut-kokonaisuudessa ovat mukana Åke Lindmanin Harjunpää-sarjat

Areena lanseeraa Åke Lindmanin kaksi 1980-luvun Harjunpää-sarjaa. Matti Yrjänä Joensuun hahmo toi todellisuuden säröt rikoskirjoihin.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Johan Simberg esittää Harjunpäätä.

Areena lanseeraa Åke Lindmanin kaksi 1980-luvun Harjunpää-sarjaa. Matti Yrjänä Joensuun hahmo toi todellisuuden säröt rikoskirjoihin.
(Päivitetty: )
Teksti: Jussi Karjalainen

Areenan rikos- ja poliisisarjapaketin merkittävin uudelleenlanseeraus ovat Åke Lindmanin kaksi 1980-luvun sarjaa Harjunpäästä. Matti Yrjänä Joensuun hahmo toi todellisuuden säröt rikoskirjoihin.

Filmatisoinnit rikospoliisi Timo Harjunpäästä eivät kuulu ihmisten klassisiin kuvamuistoihin vain siksi, että aihetta toteutettiin suomeksi vasta 1990-luvulla. Roolin esittäjiäkin on ollut neljä.

Ensimmäisissä sarjoissa Harjunpää ja kylmä kuolema (1983) ja Harjunpää ja ahdistelija (1985) jeppejen työkieli oli hämäännyttävästi ruotsi. Kappale Elämän valttikortit räkäisessä baarissa on ensi äännähdys suomeksi. Jo siinä kohtaa menetettiin luultavasti monet peruskatsojat.

Ohjaaja Lindman tähtäsi epätavallisen älykkääseen, ihmiskasvoiseen laatudekkariin. Hän oli juuri näytellyt komisario Susikoskea hyvinkin kaupallisessa leffavirityksessä, mutta tahtoi välttää nyt suoraviivaistamisen (Olli Saarelan pahe omassa Harjunpää-filmatisoinnissaan).

Pääosan Johan Simbergillä on rauhallinen ääni. Hommaa kerrostavana ideana on Harjunpään ajatusäänen omaperäinen käyttö. Ajanhenkisesti miehen mieleen nousevat töissä niin Afrikan lapset kuin omatkin.

Palmu-maestro Matti Kassila tiedusteli himpun liian myöhään Joensuun oikeuksia. Kylmässä kuolemassa Lindman kuitenkin sai kuvata poliisin Senaatintorille päin auenneissa tiloissa vapaammin kuin Kassila ikinä. Ahdistelijassa taas poliisitalo oli jo pystytetty Pasilaan ja poliisisarjojen karummaksi maamerkiksi vaihtui Suurkirkon kellon tilalle Ylen linkkitorni.

Yle areena

X