Ylen Dokkarifestivaali näyttää 16 dokumenttia – Ensimmäinen pureutuu uuvuttavaan työkulttuuriin John Webster tekemänä

Sabotoidaanko työelämässä toimistotyöntekijöiden jaksamista, kysyy Ylen Dokkarifestivaalin käynnistävä hätkähdyttävä The Happy Worker – tai miten työ sabotoitiin. Festareilla esitetään 16 dokumenttielokuvaa.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Dokumentaristi John Webster on aiemminkin pureutunut työelämän kipupisteisiin läpimurtoelokuvassaan Pölynimurikauppiaat (löytyy Areenasta). Tällä kertaa seurataan toimistotyöläisten uupumista. © Yellow Film & TV

Sabotoidaanko työelämässä toimistotyöntekijöiden jaksamista, kysyy Ylen Dokkarifestivaalin käynnistävä hätkähdyttävä The Happy Worker – tai miten työ sabotoitiin. Festareilla esitetään 16 dokumenttielokuvaa.
Teksti: Arto Pajukallio

Ylen Dokkarifestivaali alkaa The Happy ­Worker – tai miten työ sabotoitiin -elokuvalla, jonka ohjasi ansioitunut suomalaisdokumentaristi John Webster, joka myös käsikirjoitti sen yhdessä Eveliina Kantolan kanssa.

Satiirinen ja provosoiva, silti kokemuksiin, asiantuntijahaastatteluihin ja tilastotietoihin nojaava dokumenttihelmi haastaa pohtimaan sisältöään.

Samana iltana esitetäänkin Docventures Talk Show, jossa Riku Rantala ja Tunna Milonoff vieraineen keskustelevat suomalaisia riivaavasta työuupumuksesta.

Englanninkielisen elokuvan alaotsikko viittaa toisen maailmansodan aikaiseen sabotaasi- ja häirintäoppaaseen. Webster kärjistää vain hieman, kun hän osoittaa, kuinka samat sabotaasineuvot työn ja keskittymisen häiritsemisestä ovatkin jokapäiväisessä käytössä nykypäivän työkulttuurissa.

Dokumentin avokonttorissa joukko erimaalaisia henkilöitä kertoo työuristaan ja loppuunpalamisistaan kuin vertaistukiryhmän kokouksessa. Kokemuksiin ja oppeihin on helppo samaistua.

Uupumisen kallis hinta

Ohjelma pudottelee kylmääviä tutkimustuloksia. Maailman työntekijöistä vain 20 prosenttia on sitoutunut työhönsä ja työnantajaansa. 61 prosenttia ei ole sitoutunut, ja 19 prosenttia tuntee itsensä niin onnettomaksi, että suorastaan toimii työnantajaansa vastaan.

Ei-sitoutuneiden työntekijöiden määrä teollisuusmaissa on jatkuvassa nousussa, samoin kuin usein epäpätevien esihenkilöiden määrä.

Vuodesta 1978 ovat työntekijöiden palkat nousseet 18 prosenttia, mutta toimitusjohtajien 1 322 prosenttia.

Klassisen esimerkin mukaan esihenkilöksi nimitetään joku, koska hän on erityisen hyvä jossakin. Palkka nousee, jottei hän enää tekisi sitä, missä oli hyvä, vaan jotain, mihin pätevyys ei riitä.

Yritys ei hyödy muutoksesta, mutta palkat on maksettava, samoin kuin tilannetta arvioivan konsultin palkkio.

Gallupin tutkimuksen mukaan huonon johdon maailmanlaajuisiksi kustannuksiksi arvioidaan ­7 biljoonaa dollaria vuodessa.

Työntekijät eivät eroa yrityksestä, vaan huonosta esihenkilöstä.

Ja palavat loppuun.

Areena säilöö elokuvat

Dokkarifestivaali käynnistyi neljä vuotta sitten, kertoo tuottaja Satu Kurvinen.

”Kun vuonna 2020 olimme ensimmäisen kerran tekemässä uutta ja ihmeellistä verkkofestivaalia, iski pandemia. Kaikki jäivät yhtäkkiä kotiin ja siirtyivät verkkoon hakemaan sisältöjä.”

”Ja melkein kaikilla leffoilla on nyt niin pitkät oikeudet, että kun katsoja palaa Areenaan vielä vaikkapa vuodenkin jälkeen hakemaan tiettyä dokkaria, sieltä ne löytyvät”, Kurvinen iloitsee.

”Päämissionamme on lisätä dokkarifanien määrää Suomessa, kummallakin kotimaisella kielellä.”

Dokkarifestivaalilla esitetään kaikkiaan 16 elokuvaa. Mukaan valitut neljä kotimaista työtä valmistuivat viime vuonna.

Karaokeparatiisissa lauletaan tunteista. Kansanvalta piirtää henkilökuvan nuoresta runotaiteilijasta. Toinen raide  kuvaa päihderiippuvuuden ylisukupolvista perintöä.

Räppääjien väkivaltaisesta ja itsetuhoisesta maailmasta kertoo American Rapstar Toisenlaista muusikkokuvaa avaa irlantilaislaulajasta kertova Nothing Compares: Sinéad O’Connor.

Muita Dokkarifestivaalin aiheita ovat muun muassa ilmastonmuutos, änkyttävät nuoret, itäukrainalainen lastenkoti ja kryptovaluuttahuijaus.

Ylen dokkarifestivaali, maanantai 20.3. klo 21.00, TV2

Lue myös: Toimistotyön myrkyllisyydestä ei saa enää vaieta, sanoo dokumentaristi John Webster – ”Moni kokee olevansa ansassa tai umpikujassa”

Dokumentaristi John Webster

Dokumentaristi John Webster käsittelee elokuvassaan nyt toimistotyön ongelmia. © Hanna-Maria Grönlund

X