YouTube-suosikki Mehtämikko nähdään Eränkävijät-sarjassa – Vuonna 2012 Lapin erämaa kolahti: ”Siellä tuli sellainen olo, että tämä on minun juttuni”

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Eränkävijät
Mikko Karjalainen nauttii vaelluksista erämaissa, joissa muita kulkijoita ei näy eikä valmiiksi tallattuja ­polkuja löydy. Paras muisto Eränkävi­jöiden kuvauksista on vaellus Pohjoisen jäämeren rannasta ­Tenojoen varteen. © Mikko Karjalainen / NTRNZ media Oy / Yle
Eränkävijöiden uudella kaudella ohjelmaan tulee mukaan viisi uutta kasvoa. Yksi heistä on Mikko Karjalainen eli YouTube-suosikki Mehtämikko.

Mikko Karjalainen mietti viime tippaan saakka, hakeako mukaan uudeksi eränkävijäksi samannimiseen ohjelmaan. Hän pohti asiaa työpaikallaan urheiluvälinekaupassa ääneenkin.

”Työkaverit yllyttivät, mutta oli kyllä hilkulla, etten olisi hakenut. Tein lopulta lyhyen hakuvideon, joka ei mielestäni ihan onnistunut. Sitä kautta ohjelman tekijät kuitenkin löysivät YouTube-kanavani ja pyysivät mukaan”, Karjalainen kertoo.

Karjalaisella on ollut vuodesta 2017 YouTube-kanava nimeltä Mehtämikko, jonka suosituin video, Ritsem–Nikkaluokta – Pohjolan syrjäseuduilla on kerännyt yli 50 000 katselukertaa.

Kanavallaan Karjalainen jakaa videoita vaelluksiltaan – ja ”huutaa kaloille”, kuten Mehtämikon Instagram-tilillä kuvaillaan.

”Jonkun kerran on ehkä tullut huudettua, kun olen innostunut kalan saatuani. Nämä reaktiot suoraan paikan päältä ovat saattaneet jäädä ihmisille mieleen”, Karjalainen myhäilee.

Kaverit patistivat YouTubeen

Mikko Karjalainen on harrastanut kalastamista pienestä pitäen. Iän karttuessa hän alkoi kiinnostua luonnossa liikkumisesta laajemminkin, muun muassa lintujen kuvaamisesta.

Vuonna 2012 Karjalainen vietti viikon käsivarren Lapissa hiihtämässä ja huumaantui vapauden tunteesta, jonka erämaassa koki.

”Siellä tuli sellainen olo, että tämä on minun juttuni enemmän kuin mikään. Sen jälkeen on pitänyt päästä takaisin pohjoiseen vaeltamaan uudestaan ja uudestaan.”

Karjalainen alkoi tehdä vaelluksiltaan myös videoita.

”Olen ollut kiinnostunut elokuvien tekemisestä siitä asti, kun näin pienenä Jurassic Parkin. Alkuvaiheessa kuvasin reissuilta videoita omaksi ilokseni. Muutamat kaverit olivat sitä mieltä, että nämä ovat hirmu hyviä, laita YouTubeen tai tarjoa Ylelle”, Karjalainen muistelee.

”Joku aika siinä meni, mutta lopulta rohkaistuin ja pistin ensimmäiset videot YouTubeen. On ollut hauska huomata, että ihmiset katsovat niitä ja tykkäävät niistä. Päivittäin joku tulee töissäkin kiittelemään, että sinulla on hyviä videoita. Se tuntuu kivalta.”

Eränkävijät-sarjan avustaja perässä vaelluksilla

Kun Karjalainen kutsuttiin mukaan Eränkävijät-ohjelmaan, hän suunnitteli seuraavat vaelluksensa yhdessä ohjelman tuotannon kanssa.

”Toki halusin aluksi myös harkita ja kuulla, millaisia suunnitelmia heillä on ja kuinka paljon joudun muuttamaan omaa juttuani. Tuottaja sanoi heti alkuun, että älä muuta mitään, teet vain samalla tavalla kuin ennenkin. Sen kuultuani pystyin lähtemään turvallisin mielin mukaan.”

Merkittävin muutos Karjalaisen omien YouTube-videoiden tekemiseen oli se, että hän sai avukseen tv-tuotannon ammattilaisia.

Ohjelmaa tehtäessä Karjalaisen perässä vaelluksilla kulki avustaja, joka muun muassa opasti häntä teknisissä asioissa ja varmisti, että sopivaa materiaalia on kertynyt riittävästi.

”Opin paljon uutta varsinkin äänipuolesta. Kun tekee itse kaiken alusta loppuun, äänityksen eteen ei jaksa nähdä niin paljon vaivaa. Ja sehän oli ihan mahtavaa, että joku muu editoi videoni valmiiksi. Minä sain käydä reissun ja kuvata sen, ja sitten kuvattu materiaali siirtyi jonkun toisen ongelmaksi”, Karjalainen sanoo nauraen.

Eränkävijät, sunnuntai 2.10. klo 18.15, TV1

Lue myös: Eränkävijät-ohjelman Marjo Kämäräinen löysi Kuusamon korvesta kodin, jossa mieli lepää.

X