Ystäväni Gorbatshov -dokumentti käy läpi Gorbatshovin ansiot maansa uudistajana ja kylmän sodan lopettajana

Jaa artikkeliTilaa Seura
Dokumentti Ystäväni Gorbatshov, kuvassa Gorbatšov ja Herzog.
Dokumentti Ystäväni Gorbatshov, kuvassa Gorbatšov ja Herzog. © Yle Kuvapalvelu
Jaetusta ohjaajakrediitistä huolimatta Ystäväni Gorbatshov on leimallisesti Werner Herzogin teos. Elokuva perustuu lähes yksinomaan saksalaisohjaajan ja Neuvostopresidentin väliselle keskustelulle.

Poptähdistä ja urheilijoista on tehty lukuisia fanidokumentteja. Miksei sellaisen voisi kuvata myös poliitikoista? Omaperäinen saksalaisohjaaja Werner Herzog päätti toteuttaa haaveensa dokumentilla Ystäväni Gorbatshov. Yhdessä ranskalaisen André Singerin kanssa hän ohjasi elokuvan ihailemastaan Neuvostoliiton viimeisestä päämiehestä.

Jaetusta ohjaajakrediitistä huolimatta dokumentti on leimallisesti Herzogin teos. Elokuva perustuu lähes yksinomaan saksalaisohjaajan ja Neuvostopresidentin väliselle keskustelulle, jota ajoittain siivitetään osuvin arkistomateriaalein. Herzogin ihailu on aitoa ja palavaa, mutta useimmiten myös aiheellista.

Elokuva käy kiitettävästi läpi Gorbatshovin ansiot maansa uudistajana ja kylmän sodan lopettajana. Lajityypin tavoin kriittinen puoli jää kuitenkin vähemmälle.
Mutta se sallittakoon. Mielellään sitä katsoo fanikulttuurin tuotetta, jossa kerrankin on jotain sisältöä. Fiktio-ohjaajana Herzog ei ole kunnolla säväyttänyt sitten 80-luvun, mutta dokumentaristina hän on terässä.

Dokumenttiprojekti: Ystäväni Gorbatshov, ke 1.7. klo 22.00 Tv1

Lue myös: Steve Bannon ja Euroopan populistit: Dokumentti seuraa oikeistopopulistin toimintaa Trumpin valtaannousun jälkeen

X